fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Gradski park – 184 dana od probijenog roka, javili se „nepredviđeni radovi“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Kada je početkom oktobra 2019. godine zvanično počela rekonstrukcija Gradskog parka, najavljena 2017. godine, određen je rok za završetak radova od 120 kalendarskih dana. Danas, 304 dana kasnije, Gradska uprava očekuje ponude za izvođenje dodatnih, nepredviđenih radova na rekonstrukciji.

Prva faza rekonstrukcije, koja je po planu podrazumevala postavljanje podzemnih tehničkih instalacija, elektroinstalacije, popločavanje pešačkih staza unutar samog parka na površini od 7.000 kvadrata, izgradnju fontane i baze muzičkog paviljona, letnje pozornice, postavljanje mobilijara, rekonstrukciju dečijeg igrališta i uređenje javne rasvete, zvanično je počela 7. oktobra 2019. godine i trebalo je da bude završena u roku od 120 kalendarskih dana. Vrednost radova prve faze je bila 43 miliona dinara.

Prvo odlaganje – Krivo je vreme

Međutim, iz Gradske uprave je portalu Južne vesti, u izjavi za tekst objavljen 5. marta 2020. godine potvrđeno da je rok za prvu fazu rekonstrukcije koja je trebalo da bude završena početkom februara, produžen do 24. juna.

„Za kašnjenje su nadležni okrivili vreme i padavine, ali do danas se ne zna kako će i koliko odlaganje radova biti naplaćeno, s obzirom na to da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansira projekat sa 134 miliona dinara sa PDV-om.“ – stoji u tekstu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je u intervjuu za portal Slobodna reč koji je objavljen 18. juna, na pitanje o završetku radova u gradskom parku odgovorio da je urađeno sve ono što se „ne vidi“ a zapravo je najskuplje – sve podzemne instalacije, atmosferska i kanalizaciona mreža, elektroinstalacije, osvetljenje, vodovodni sistem za automatsko zalivanje travnjaka itd.

Drugo odlaganje – Vide se konture budućih staza i parka

Kako je tada naveo, nekoliko dana pre završetka već produženog roka, urađeno je skidanje postojećeg humusa, mašinski iskop zemlje, parterno uređenje, montaža dvoslojnih vibropresovanih ivičnjaka (završeno oko 20 odsto radova) montaža betonskih ploča na pešačkim stazama i platou (završeno oko 10 odsto radova).

Prema njegovim rečima, videle su se konture budućih staza i parka. Tada je naglasio da je u pitanju skup projekat i da iz lokalnog budžeta za kompletno finansiranje nema dovoljno sredstava, te zbog toga Grad traži eksterne partnere, što je u ovom slučaju Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija koji su opredelili dodatnih 30 miliona dinara. Dodao je da intenzivno pregovara sa Ministarstvom da učestvuju u finansiranju, kako bi park „priveli nameni“, kao i da će se treća faza, izrada ogradnog zida, završiti „najverovatnije sledeće godine, jer u ovom trenutku nije prioritet“.

Dan pre objavljivanja intervjua, a četiri dana pre održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora 21. juna, radove na rekonstrukciji Gradskog parka obišla je delegacija praćena lokalnim medijima, u kojoj su pored gradonačelnika bili i čelnici Gradske uprave Dušan Aritonović, Aleksandar Stajić i Mića Mladenović, ali i funkcioneri Srpske napredne stranke u Vranju, direktor JP Vodovod Goran Đorđević, predsednik Gradskog odbora SNS-a Slaviša Bulatović i Goran Nikolić.

„Zadovoljan sam dinamikom radova, mada nas je i ovo vreme usporilo i onemogućilo da brže završimo planirano. Očekujemo završetak radova do kraja građevinske sezone“ – procenio je tada gradonačelnik.

Tako je rok za završetak radova produžen po drugi put za kraj građevinske sezone, ali bez preciziranog datuma.

Treće odlaganje – Javili se „nepredviđeni radovi“, produžen i rok za ponude

Za izvođače radova Grad je od samog početka odabrao grupu ponuđača koju su činili Društvo za transport Euro lider d.o.o. iz sela Žbevac, čiji je zastupnik bio Aleksandar Manić, kao nosilac posla i GAR Vuki takođe iz sela Žbevac, koga zastupa preduzetnik Marjan Manić, kao član grupe. Tu su kao članovi grupe i Društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge Tesla sistemi d.o.o. iz Beograda, Privredno društvo za izvođenje elektroinstalaterskih radova Jugelektro d.o.o. Vranje.

Za stručni nadzor u toku izvođenja radova na rekonstrukciji Gradskog parka odabran je JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja. Još jedan pružalac usluge stručnog nadzora u toku izvođenja građevinskih, građevinsko-zanatskih radova i radova na hidrotehničkim instalacijama imenovan od strane Grada je Ljubiša Đorđević, diplomirani građevinski inženjer. Za nadzor u toku izvođenja elektro radova i radova na elektro-energetskim instalacijama imenovan je Branislav Pešić, diplomirani inženjer elektrotehnike.

Krajem jula, tačnije u petak 24. jula je na sajtu Gradske uprave objavljeno Obaveštenje o pokretanju postupka javne nabavke, bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda, sa ciljem zaključenja ugovora o izvođenju dodatnih nepredviđenih radova na rekonstrukciji Gradskog parka. Rok za podnošenje ponuda bila je sreda, 29. jul 2020. godine. Grad je, kao naručilac u pregovarački postupak javne nabavke pozvao dobavljača, odnosno firmu Euro lider i prvobitne, već pomenute podizvođače radova.

Na žalost, Aleksandar Manić, koji je glavni zastupnik Euro lideraje 14. jula preminuo u Nišu od posledica infekcije virusom COVID-19, te su u vreme poziva za dostavljanje ponuda bile u toku statusne promene nosioca posla u Agenciji za privredne registre, pa su podneli zahtev naručiocu za produženje roka za podnošenje ponuda. Rok je produžen do 3. avgusta, a danas se očekuje odluka Komisije.

Korenje je „problem“, potrebna dodatna ulaganja da bi se zaštitila stabla

U konkursnoj dokumentaciji za podnošenje ponuda, navedeno je da se zadržavaju sva stabla i svo visoko zelenilo u postojećem stanju, a da se srednje visoko zelenilo uklanja na mestima gde se formiraju nove popločane površine u parteru. Travnate površine se zadržavaju na većini površina kao i u postojećem stanju, uz uklanjanje površinskog sloja zemlje, formiranje novog humusnog sloja od 30 centimetara i sadnju nove trave, a slično je i sa površinama predviđenim za cveće i nisko ukrasno zelenilo. Preko površine zemlje formira se pokrivač od malča, a površine namenjene ukrasnom niskom zelenilu odvajaju se od travnatih površina metalnim graničnikom od pocinkovanog lima.

„Izvođač radova je, zajedno sa stručnim nadzorom utvrdio da završne kote na popločavanju staza i ostalih slobodnih površina u parku nisu dovoljno visoko da pokriju korenje pojedinih stabala, tj. da korenje tih stabala prelazi nivo završne kote na popločavanju staza i ostalih slobodnih površina u parku.“ – stoji u proceni.

Zbog toga je, kako se navodi, neophodno izvođenje nepredviđenih radova, da bi se Gradski park doveo u funkcionalno stanje u ugovorenim rokovima, „što podrazumeva nabavku i ugradnju 2.000 kubnih metara tucanika i nabavku i ugradnju 3.300 kubnih metara zemlje„. Tako će, po procenama stručnjaka, biti obezbešeno da se zaštite postojeća stabla drveća od ogoljavanja korenovog sistema i eventualnog isušivanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci