fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Hoćemo li jaja uoči Uskrsa plaćati 50 dinara po komadu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Poslednjih dana sve češće se u javnosti licitira novom cenom jaja, a prema pisanju portala Blic, neki analitičari spominju cifru i od 40 do 50 dinara po komadu.

Međutim, kako navodi ovaj portal, kokošja jaja u Srbiji pred Uskrs, kada se tradicionalno farbaju, ipak neće koštati 50 dinara, što bi bilo uvećanje od 100 odsto, već će, prema tvrdnjama živinara i veletrgovaca, poskupljenje biti moguće, ali „maksimalno za par dinara, nikako duplo“.

Prema rečima pomoćnika direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Bojana Stanića, veći izvoz jaja iz Srbije prouzrokovao je rast cena na domaćem tržištu, a analitičari procenjuju da bi tokom uskršnjih praznika zbog očekivanog daljeg rasta mogli da izdvajamo i do 40 ili 50 dinara po komadu.

Kako je rekao, ekonomska kriza u svetu podigla je cenu hrane, pa se očekuje da se to preslika i na poskupljenje cena mlečnih proizvoda, u okviru kojih se ubrajaju jaja.

„Do sada su u proseku cene porasle za 40 odsto. Na porast cena utiče i bolest živine u Evropi, što je dovelo do smanjene ponude jaja na evropskom tržištu. To se prelilo na veću potražnju za jajima iz Srbije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije. Naravno, najviše je doprinelo poskupljenje hrane za koke nosilje“ – rekao je Stanić za Blic.

Cena kokošjih jaja na domaćim farmama je trenutno 14 do 15 dinara za komad, dok je na pijacama u Srbiji od 18 do 25 dinara. U velikim marketima je trenutno najniža cena jaja M klase je 19, S klase 19,5, a L klase 20 dinara po komadu.

Za trenutno rekordnih 30 dinara, kokošija jaja prodaju se mahom u malim lokalnim trgovinama, javlja Blic.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci