fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

[REDAKCIJSKI KOMENTAR] Izbori u doba Korone

Odabrani članci

Redakcija
Redakcija
Pažljivo odabrana grupa uvek spremna da vas podseti na odgovornost za javno izgovorenu reč.

Srbija je novootkriveni virus dočekala u predizbornoj atmosferi. Izbori, zakazani za 26. april 2020. godine, raspisani su 4. marta, kada je broj slučajeva COVID-19 u Evropi počeo da stvara ozbiljnu zabrinutost da ipak neće proći sam od sebe. Iako, naizgled, rešeni da u vreme vanrednog stanja, budu koncentrisani na borbu protiv virusa, čini se da politički činioci u Republici Srbiji nisu od uvođenja vanrednog stanja bili spremni da se odreknu političke kampanje i predizbornih aktivnosti

Politička kampanja je počela da se nazire već u prvom obraćanju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, prilikom proglašenja vanrednog stanja, 15. marta. Naime, predsednik je, uz dramske pauze molio stariju populaciju da ne izlazi iz kuća, te da ih mnogo voli da bi dozvolio da stradaju u ovoj epidemiji. Predsednik Srbije je potom na drugim konferencijama govorio o nabavci medicinske opreme “ispod ruke” sve uz brige za građane, napadajući Evropsku uniju i veličajući kinesku pomoć u borbi protiv korupcije, svestan da će takvo obraćanje kod biračkog tela izazvati simpatiju prema njemu lično i njegovoj stranci. 

Predsednik se lično bavio obilaskom mesta pogođenih epidemijom, radi uručivanja preko potrebne medicinske opreme, iako to nije bilo potrebno kao što su neki primetili. Lično je dočekao kinesku pomoć u medicinskim sredstvima, bez zaštitne opreme, uz televizijski prenos i pompu svojstvenu nekim ranijim predizbornim kampanjama. Po objavljijanju da mu je sin zaražen tokom volontiranja, Predsednik nije postupio u skladu sa merama i preporukama Vlade i Kriznog štaba, a to su obavezna samoizolacija u trajanju od 14 do 28 dana i testiranje na korona virus. U oblasti informisanja, nastavljena je praksa prema kojoj mediji sa nacionalnom frekvencijom, prate isključivo aktivnosti Predsednika Republike i vladajuće SNS, sa dodatkom koalicionih partnera i pojedinaca iz tzv „prorežimske opozicije“. 

Imajući u vidu činjenicu da su predizborne aktivnosti tokom trajanja vanrednog stanja suspendovane odlukama te iste vlasti, sve manje je otvoreno pitanje da li vladajuće stranke pokušavaju da epidemiju COVID-19 pokušavaju da preokrenu u svoju korist, vodeći beskrupuloznu kampanju, u kojoj je jedini ulog očuvanje vlasti, po svaku cenu. Svojim svakodnevnim ponašanjem sve manje prostora ostavljaju sumnjama, a sve više strahovima da će, budući da vanredno stanje koriste za sopstvenu promociju, još besprizornije i arogantnije da pristupe političkoj kampanji kada jednom prođe sve ovo. A proći će. Šta onda?!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci