fbpx
6.2 C
Vranje
sreda, 17.04.2024

Logopedica iz Vranja: Sve više dece teško razvija govor i jezik

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Sve je veći broj dece koja imaju problem da razviju govor i jezik – imaju problem sa progovaranjem i pravilnim izgovaranjem reči, ali i drugim problemima koji se tiču govora i zato im je neophodna pomoć stručnjaka, rekla je za Radio-televiziju (RTV) Vranje logopedica Ljiljana Jovanović.

Prema njenim rečima, ovaj problem kod dece posebno je izražen u poslednjih nekoliko godina.

„Nakon korone povećao se broj dece uzrasta između druge i treće godine koja aktivno upotrebljavaju od deset do dvadeset reči. Nemaju izvršenja osnovnih verbalnih naloga i nemaju razvijenu telesnu šemu“, objasnila je Jovanović za RTV Vranje.

Jovanović je naglasila da „prekomerna upotreba cucli, flašica, sisanje palca i blendiranje hrane do treće godine utiče na slab razvoj govora kod dece“, pa je, u razgovoru sa detetom, potrebno koristiti „živu reč“.

„Faktori negovora kod dece mogu biti nasledni ili sredinski. Ekran pametnih telefona ne može biti stimulacija za dete da progovori. Dete do treće godine bogati rečnik, usvaja onomatopeju, formira rečenicu, prati ritam kratkih ritmičkih pesmica. Zna da pokaže delove tela na sebi. Izostanak ovih faza u razvoju je alarm da se roditelji obrate stručnjaku“, dodala je logopedica.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci