fbpx
19.2 C
Vranje
nedelja, 23.06.2024

Mercedes, cveće i okićen grad – Četiri sata Titove posete Vranju

Odabrani članci

Vukašin Živković
Vukašin Živković
Novinar portala. Diplomirao na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu. Trenutno na master studijama Fakulteta organizacionih nauka (FON).

VRANJE Na današnji dan pre 40 godina, u 87. godini preminuo je predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josip Broz Tito. Povodom ovog jubileja podsećamo jedine prave Titove posete Vranju 20. oktobra 1968. godine, baš na dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Treba istaći da pre posete te 1968. godine, Tito još dva puta u prolazu zastao u Vranju. Prvi put se, zajedno sa Jovankom Broz i načelnikom generalštaba JNA generalom Ljubom Vučkovićem, nenajavljeno kraće zadržao na železničkoj stanici u Ristovcu 7. juna 1957. godine. Po nekim izveštajima tada je izašao iz Plavog voza na peron gde su se „sjatili seljaci kako bi sa njim razgovarali“.

Drugi put, Tito je sa suprugom Jovankom i svojim saradnicima, zastao na železničkoj stanici Vranje dve godine kasnije pri povratku iz Grčke. Tamo je boravio od 2. do 5. marta i posetio je Solun i Rodos te se sastao sa grčkim premijerom Kostasom Karmanlisom i kraljem Pavlom. Tog 5. marta 1959. godine na železničkoj stanici se navodno okupilo oko 12.000 građana, a sa prozora vagona Plavog voza Tito je govorio o svojoj poseti našem južnom susedu. Nakon govora je nastavio je put ka Beogradu.

Nijedna od ove dve „posete“ se ne može nazvati pravom, jer je Tito zastajao zbog potreba snabdevanja voza, i nikada nije zakoračio u grad. Na pravu zvaničnu posetu Vranjanci su morali da čekaju skoro deset godina.

Tito po prvi put među Vranjancima

Tog 20. oktobra 1968. u 16:30 na železničkoj stanici Vranje predsednika je dočekalo nekoliko hiljada građana, a sa njima i sekretar Opštinskog komiteta SKS, Dragoljub Mitić i drugi članovi delegacije iz Vranja.

Pored Tita, deo delegacije je bila standardno Jovanka Broz, predsednik Savezne skupštine Milentije Popović, sekretar IK SKJ, predsednik CK SKS Petar Stambolić, član Saveta federacija Jovan Veselinov, potpredsednik SIV-a Rudi Kolak, generalni sekretar Predsednik Republike Vladimir Popović, predsednik Skupštine SR Srbije Miloš Minić, predsednik IV SR Srbije Đurica Jojkić, državni sekretar za narodnu odbranu general Nikola Ljubičić i predsednik Republičke konferencije SSRN Srbije Dragi Stamenković.

Tito, Jovanka i Dragoljub Mitić se u „mercedesu“ sa državnim zastavicama uputili ka zgradi Pošte (današnja zgrada Telekoma) u centru grada gde je planirano da predsednik odruži govor okupljenim građanima. Prema podacima, predsednika je pozdravljalo oko 30.000 ljudi iz Vranja i okolnih mesta, a putem kojim je prolazio bacano je cveće i čitav grad je bio okićen državnim i partijskim zastavama.

Kod stare Pošte, Tita je dočekao tadašnji predsednik Skupštine opštine Vranje, Svetisav Stojković i nakon pozdrava mu je dao reč. Tito je u uvodnoj reči zahvalio na veličanstvenom i srdačnom dočeku koji su mu Vranjanci priredili i rekao da mu je drago da je narod jedinstven i podržava politiku koju partija vodi.

„Ja sam veoma srećan što mogu i na licu mesta da se ubedim u ovo jedinstvo koje provejava širom naše zemlje – od Đevđelije do Maribora. Čitava naša Jugoslavija, svi naši narodi, jednodušno stoje iza nas, to jest iza politike koju mi vodimo. A mi vodimo politiku, i spoljnu i unutrašnju, kako mi smatramo da najbolje odgovara našim ljudima“, rekao je Josip Broz.

Tito je okupljenima i rekao da se država nalazi u veoma burnom vrmenu „kada i izvana ima zlosutnim, takorekuć, pretnji“. On je napomenuo da na ovo se država treba obazirati i da će znati da brani „ono što je krvlju zaliveno u velikoj oslobodilačkoj borbi.

„Mi treba da branimo svoju nezavisnost, svoj suverenitet, ali u isto vreme mi kažemo svakome koji nema najbolje namere prema nama, svakome kažemo – mi hoćemo živjeti sa svima u saradnji, bez obzira kakav društveni sistem on ima. Ja znam da ste vi svesni toga, a ovo jedinstvo koje se ispoljavalo ovih dana pokazuje da je naš narod svestan toga, da jedino ovakav sistem, društveni sistem samoupravljača, može da garantira i osigura bolju i srećniju budućnost“, napomenuo je Tito Vranjancima.

Nakon govora delegacija se uputila u tadašnju zgradu Doma JNA (danas Dom Vojske Srbije) gde ga je sačekao Vojislav Stamenković, sekretar Međuopštinske konferencije SK Srbije. U Domu je održan sastanak Političkog aktiva Vranja kome su prisustvovali i predstavnici opštine Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han, Preševo, Bujanovac i Trgovište. Tito se upoznao sa rezultatima i problemima u svim opštinama, i rekao da rešenje problema ekonomske nerazvijenosti ne treba tražiti u izgradnji fabrike iverice, jer se takve fabrike u drugim krajevima zemlje zatvaraju.

Nakon dvočasovnog sastanka, delegacija se onda zaputila ka Pamučnom kombinatu (današnji YUMCO) gde ih je dočekao generalni direktor Branko Golubović. Tito i delegacija, nakon što su obišli kombinat, otišli su na večeru koju je u Titovu čast priredio predsednik Skupštine opštine Vranje Stojković. Tokom večere zabavljao ih je folklorni ansambl Sevdah.

„Duboko sam impresioniran vašom pažnjom. Zahvaljujem se na veoma toplom prijemu. Ja sam slušao dosta o vašim problemima, ali sam došao do drugog ubeđenja kada sam video ovu fabriku. Ja sam veoma sretan što sam i ovdje video, kao i u Leskovcu, takvo jedinstvo naroda“, rekao je Tito odgovarajući na zdravicu Svetislava Stojkovića.

Nakon večere, „najveći sin naših naroda“ i njegova delegacija su nakon svega četiri sata boravka napustili Vranje, a istog danas u bili i u Leskovcu. Ova turneja po jugu Srbije je došla samo par meseci nakon ozbiljnih studentskih demonstracija koje su se tog leta dogodile u zemlji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci