fbpx
24.3 C
Vranje
petak, 19.07.2024

Milenković: Ideologija koja se zasniva na mržnji osuđena je na propast

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Ispred Spomenika revoluciji je povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu (9. maj) danas održan komemorativni skup i položeni su venci i cveće. Na skupu je govorio gradonačelnik Slobodan Milenković, koji je istakao da 9. maj simbolizje „slobodu, otpor i odbranu ognjišta od nacističkog zla“. Današnji dan se širom kontinenta obeležava i kao Dan Evrope, ali je Delegacija EU u Srbiji ove godine otkazala planirane aktivnosti zbog prošlonedeljnih tragedija.

„Ideologija koja se zasniva na mržnji, progonu, mučenju, proterivanju, ubijanju, osuđena je na propast. Tako nešto više nikad ne sme da se ponovi“ – poručio je Milenković.

Kako navode iz gradske Press službe, vence i cveće na Spomenik revoluciji položili su gradonačelnik sa saradnicima, zamenik komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Siniša Nikolić, predsednik boračke organizacije Brod, Zoran Vidić sa saradnicima, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, zamenik načelnika Policijske uprave u Vranju Nenad Marković, načelnik Centra Bezbednosno informativne agencije Miloš Ristić, kao i predstavnici SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Udruženja Srpskih ratnih veterana Vranje i Pokreta veterana Vranja.

Parastos poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije Vranjske, a u programu su nastupili  učenica Gimnazije „Bora Stanković“ Leonora Ristić i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Delegacija EU u Srbiji zbog tragedija otkazala aktivnosti

Podsećamo, na današnji dan 1945. godine okončan je Drugi svetski rat bezuslovnom kapitulacijom Nemačke koju su u Berlinu potpisali nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel i u ime strana pobednica sovjetski maršal Georgij Žukov i general Artur Teder kao predstavnik zapadnih saveznika.

Bio je to formalni kraj Drugog svetskog rata, ali su nemačke trupe još nekoliko dana pružale otpor, a rat u Jugoslaviji potrajao je do 15. maja, navodi FoNet.

U Evropi se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope u znak sećanja na objavljivanje deklaracije kojom je tog dana 1950. godine ferancuski šef diplomatije Robert Šuman pozvao na uspostavljanje novog poretka među evropskim zemljama, nakon čga je uspostavljena Evropska komisija za ugalj i čelik.

Iz te komisije, nastala je Evropska ekonomska zajednica, a 1991. u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji ove godine je, povodom dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca, saopštila da odlaže sve događaje i manifestacije za Dan Evrope i poručila da ovo vreme nije za slavlje već za žaljenje i tugu.

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević otkriće danas sa ambasadama članica EU cvetnu instalaciju na Kalemagdanskoj tvrđavi, koja će prikazati EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biće izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava dva masovna ubistva.

Pročitajte više:

„Svi će ljudi braća biti“ – zbog čega danas proslavljamo Dan Evrope

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci