fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Milion iz gradskog budžeta za izbornu kampanju u Vranju

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / BEOGRAD – Državna Agencija za borbu protiv korupcije je, nakon ukazivanja organizacije Transparentnost Srbija na nelogičnosti u bazi podataka o finansiranju izborne kampanje, ispravila podatke na sajtu. Između ostalog, tu su podaci i o finansiranju kampanje za lokalne izbore u Vranju, prema kojima su stranke koje su učestvovale na izborima za odbornike Skupštine grada tokom sedam nepunih nedelja za kampanju potrošile 2.281.716 dinara.

Ipak, cifra nije konačna jer u bazi podataka Agencije još uvek nema podataka o troškovima kampanje grupe građana koja je osvojila 13 odborničkih mandata, Srpska desnica VranjeOd naroda za narod, kao ni o manjinskoj Za bratstvo i jedinstvo, koja nije prešla cenzus.

Preko pola miliona za regionalnu televiziju

Među strankama prednjači Gradski odbor Srpske napredne stranke, koji je potrošio blizu 65 odsto pomenutog ukupnog iznosa troškova svih partija, odnosno 1.451.353 dinara, od čega je zvanično 554.295 dinara iz budžeta jedinice lokalne samouprave, odnosno budžeta grada Vranja. Ovaj iznos se dodeljuje nakon izbora, na osnovu broja osvojenih mandata. Za svaki mandat izdvojeno je po 14.586 dinara. Troškove kampanje u Vranju je donacijama od po 40.000 dinara „pokrilo“ dvadesetoro pojedinaca među kojima su istaknuti članovi i funkcioneri GrO SNS.

Prikupljanje potpisa i overa su stranku koštali 125.840 dinara, najveći trošak bilo je štampanje promotivnog materijala vrednog preko 6.000 evra (725.513 dinara). Kada su troškovi oglašavanja u pitanju, regionalna televizija Vranjska Plus je izbor vranjskog SNS-a, te je prema zvaničnim podacima stranka za promociju ovom mediju isplatila 600.000 dinara.

Ko najviše voli stranku – 800.000 dinara donacija

Na spisku Prilog fizičkih lica političkom subjektu nalazi se dvadesetoro pojedinaca među kojima su istaknuti članovi i funkcioneri Gradskog odbora: Zoran Dimitrijević, Goran Živković, Ljiljana Antić, Dragana Arsić, Goran Đorđević, Miloš Antić, Miloš Dodić, Nenad Tasić, Gordana Jovanović, Goran Petrović, Mladen Vasiljević, Nemanja Jovanović, Danijela Milosavljević, Marjan Stanković, Nenad Antić, Goran Nikolić, Nenad Milojević, Stefan Filipović i Velibor Antonijević. Svi su uplatili jednak iznos od po 40.000 dinara.

Socijalisti na drugom mestu, potrošili milion manje

Zvanično je Gradski odbor Socijalističke partije Srbije za kampanju u Vranju potrošio ukupno 412.316 dinara, od čega je najviše, oko 250 hiljada (248.230 dinara) „otišlo“ na promotivni materijal, a 159.600 za prikupljanje i overu potrebnih potpisa podrške. Iz budžeta lokalne samouprave za troškove kampanje dobili su 116.694 dinara, dok su od stranačkih donatora „inkasirali“ baš onoliko koliko im je bilo potrebno za promotivni materijal – 248.000 dinara.

Stranku „najviše vole“ Martin Đorđijević i Boban Mladenović iz uprave Sportske hale, koji su za kampanju priložili po 42.000 i 40.000 dinara, Zoran Antić je učestvovao sa 36.000, Srđan Dekić sa 20.000, Miroljub Stojčić i Nenad Stojiljković sa po 15.000 dinara, i ostalih osam donatora među kojima je i Branimir Stojančić, sa po 10.000 dinara. U medijima se nisu oglašavali.

Manić za stranku dao 1.500 evra, iz gradske kase dobili oko 87 hiljada

Sa potrošenih 257.722 dinara, Gradski odbor Jedinstvene Srbije u Vranju se nalazi na trećem mestu. Najviše su dali za izradu promotivnog materijala koji ih je koštao 120.000 dinara, dok su približni i troškovi za prikupljanje i overu potpisa podrške (119.770 dinara). Za razliku od SPS-a, imaju jednu stavku kada su troškovi oglašavanja u pitanju, spot na RTV Vranje koštao ih je 17.952 dinara. U poređenju sa spiskom donatorima ostalih stranaka, spisak JS-a se razlikuje jer se na njemu nalazi samo ime predsednika GrO Dejana Manića, koji je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije priložio iz svojih sredstava ukupno 170.201 dinara. Iz budžeta lokalne samouprave su na osnovu osvojenih mandata dobili 87.520 dinara, odnosno kao što je već pomenuto, 14.586 dinara po mandatu.

Stranke koje nisu prešle cenzus

Radikali su potrošili oko 100 hiljada (101.076 dinara), od čega je 53.669 dinara iz sredstava „redovnog finansiranja“. Lokalni odbor koalicije Metla 2020 (DSS) kome je jedno odborničko mesto „umaklo“ za tek nešto više od 200 glasova potrošio je 51.600 dinara, dok je lista Za Kraljevsko Vranje „u minusu“ samo 7.650 dinara. Kao što je već pomenuto, ne postoje podaci za manjinsku makedonsku listu Za bratstvo i jedinstvo.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije još uvek nema zvaničnih podataka o troškovima izborne kampanje Grupe građana Srpska desnica Vranje. Uzimajući u obzir činjenicu da je strankama iz budžeta lokalne samouprave isplaćeno po 14.586 dinara za osvojeni mandat, za 13 mandata u Skupštini grada Vranja, Desnica u Vranju je dobila 189.618 dinara.

Tasić: Donacije posledica klijentelističke mreže

Politikolog Stefan Tasić je za portal Slobodna reč komentarisao podatke o troškovima za izbornu kampanju u Vranju i prema njegovim rečima, na lokalu možemo videti sliku koju znamo i sa nacionalnog nivoa – da SNS prednjači u odnosu na sve druge aktere u troškovima, a potom i stranke vlasti u celosti u odnosu na one iz opozicije (one koje nisu učestvovale na izborima u Vranju).

U uslovima korona virusa i bojkota većeg dela opozicije, SNS je ipak uložio značajnija sredstva. – kaže Tasić.

Dodaje da su posebno zanimljivi privatni izvori finansiranja kampanje za SNS, SPS i JS, gde su članovi izdvajali novac. Kako kaže, iako to može biti sasvim normalna praksa i za mnoge istaknutije članove iznos od 40.000 dinara možda nije veći problem, ove donacije mogu biti i nešto više od podrške:

Mogu se posmatrati kao iskazivanje lojalnosti i zahvalnosti stranci zbog beneficija koje ti članovi uživaju, a koji je posledica razvijene klijentelističke mreže i percepiranja politike i vlasti kao političkog plena. – dodaje.

Osvrnuo se i na 600.000 dinara koje je SNS isplatio privatnoj televiziji „pod kontrolom SNS-a, koja je u prošlosti dobijala novac na različitim gradskim konkursima“, a nije bilo troškova ka RTV-u, „televiziji koja takođe sprovodi propagandu vlasti“. Srpska Desnica ostaje enigma, s obzirom na to da ne postoje podaci u bazi Agencije, ali imajući u vidu da je ova stranka „nastala u jednoj vrsti sive političke zone, inženjeringom od strane vlasti i predstavlja satelit režima“, dodaje da je neophodna veća transparentnost po pitanju trošenja javnog novca.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci