fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

Ministar spoljnih poslova Albanije najavio otvaranje konzulata u Bujanovcu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

TIRANA / BUJANOVAC – Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj izjavio je da očekuje da će u Bujanovcu biti otvoren prvi generalni konzulat Albanije, objavio je portal Nacionali.info, prenosi N1. Kako se navodi, Cakaj je izjavio da se očekuje pozitivan odgovor kako bi Generalni konzulat Albanije bio po prvi put otvoren u Bujanovcu. Podsetio je da su u petak vlade Albanije i Kosova potpisale sporazum o osnivanju zajedničkog Fonda za Preševsku dolinu i da tehnička grupa za njegovo sprovođenje treba da odredi veličinu fonda i postupak za raspodelu sredstava.

Cakaj je rekao da je „Preševska dolina najnerazvijeniji region u Srbiji, s albanskom većinom“ i dodao da „intervencija Albanije i Kosova da ga finansijski podrže nije samo nacionalni zadatak, već i nužna politička akcija“.

Cakaj je rekao da glavne potrebe Albanaca iz Preševske doline neće odrediti Albanija, ni Kosovo, već će se održati savetovanje s lokalnim vlastima Preševa i Bujanovca i s albanskim predstavnicima u Medveđi. Ministar je rekao da će taj „međuvladin fond“ biti trajan i da usklađivaće se s potrebama, usredsređen na projekte obrazovanja i „jačanja nacionalnog identiteta“, prenosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci