fbpx
16.5 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

Momir Stojilković, poslanik koji više „ne smeta“ naprednjacima

Odabrani članci

Dejana Cvetković
Dejana Cvetković
Freelance novinarka iz Vranja i bivša saradnica portala.

Tokom izrade serijala tekstova „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“, u kojem je redakcija Slobodne reči predstavila poslanike iz Pčinjskog okruga, u aktuelnom, 13. sazivu Narodne skupštine, jedino dvojica poslanika izabranih sa liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, nisu htela da učestvuju. Jedan od njih je Momir Stojilković, koji se javio jednom i obavestio da je u Skupštini, nakon čega nije želeo da bude sagovornik, nije se javljao na telefon i nije odgovarao na poruke.

Jedan je od poslanika koji „ćute“ – u prethodnom sazivu je na redovnim skupštinskim zasedanjima proveo 454 sata, a nije imao ijedno obraćanje u plenumu, nije ijednom učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.

Poslednjih meseci takođe nema zapisa o njegovoj aktivnosti u novom, 13. sazivu, u kojem je dobio mandat kao kandidat Pokreta snaga Srbije, sa liste AV – Zajedno možemo sve.

Među zvaničnim podacima koji su dostupni na sajtu Parlamenta, nema informacija o tome gde i kada mu se građanke i građani mogu obratiti kao svom predstavniku u zakonodavnoj vlasti.

Ono što je poznato jeste da je Stojilković rođen je 1961. godine u Vranju, a nakon školovanja u rodnom gradu, odlazi za prestonicu, gde je u Zemunu 1986. godine diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu.

Lokalnoj javnosti Stojilković je najpoznatiji kao „prike“ Karića, odnosno otac Nikole Stojilkovića iz Vranja, koji se oženio Danicom Karić, ćerkom od Bogoljuba Karića, ali i kao bivši direktor Javnog komunalnog preduzeća Komrad.

Radnu karijeru započeo je u DP Poljoprodukt kao tehnolog, a kasnije je bio rukovodilac proizvodnje i direktor klanice. Od 2001. do 2003. bio je direktor „Frigoprodukta“, a potom je radio kao šef prodaje u privatnoj firmi Nutriko, pre nego što je postao direktor JKP Komrad.

U Skupštini grada Vranja bio je odbornik u više saziva od 2008. godine.

Bio je jedan od osnivača Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Vranju, dugogodišnji član i funkcioner. Sa funkcije potpredsednika GrO SNS Vranje smenjen je 11. maja 2019. godine. Uporedo, uz smenu sa stranačke funkcije, u Skupštini grada Vranja u kojoj SNS ima većinu, izglasana je i njegova smena sa mesta direktora JKP Komrad.

Nakon ovih smena je izašao iz stranke i prešao u stranku tasta njegovog sina Bogoljuba Karića – Pokret Snaga Srbije, gde je u martu 2020. godine izabran za potpredsednika PSS.

Imovinska karta 

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nije navedena plata koju prima kao narodni poslanik. U 2021. godini prijavio je dvospratnu kuću od 140 m2, koju je dobio u nasledstvo, kao i njive, takođe dobijene u nasledstvo. Kupio je poljoprivredno zamljište od oko 420 kvadrata. Tada je prijavio i da je vlasnik vozila Citroen C5 (2005. godište).

Članstvo u odborima i poslaničkim grupama

Član je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Član je pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije – područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Predsednik je članstva u grupama prijateljstva sa Jordanom i član u grupama prijateljstva Egipat, Austrija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Kazahstan, Kanada, Kina, Rusija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Turska, Švajcarska, Italija, Belorusija.


Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran portal Slobodna reč i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci