fbpx
16.5 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

Na „Dokumentu“ ove godine 6 filmova, sve projekcije besplatne

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Međunarodni festival dokumentarnog filma „Dokument 2023“ biće održan u Vranju po 19. put, 21. i 22. decembra, a sve projekcije su u sali Pozorišta „Bora Stanković“ i ulaz je besplatan. Biće prikazano 6 filmova, a kompletan program festivala možete pogledati u nastavku.

Četvrtak 21. decembar: Otvaranje festivala od 20 časova i projekcije filmova:

„Legende Čaira“, režija Vladimir Ristić (Srbija, 2023), 99 minuta

Film predstavlja klub od koga je Evropa strepela i saznala „Kude je taj Niš“, klub koji se voli, koji je u srcu Nišlija i klub koji je zlatnim slovima ispisivao svoju istoriju.

„Idu dani“, režija Igor M. Toholj (Srbija/Hrvatska, 2022) 18 minuta

Mašinski film. Automatski film. U strukturi filma se smenjuju i variraju kadrovi iz privatne arhive, koji sadrže fragmente sećanja, a sinergija između čoveka i algoritma kreira njihov poredak.

 

„Srbijanka“, režija Nebojša Ilić (Srbija, 2023), 21 minut

U drevnim vremenima države su naseljavale ljude u granična područja da bi bili život koji brani zemlju svojim postojanjem. Čuvajući svoje ognjište, čuvali su i državu. Ona koja ima simbolično ime, živi u jednom sasvim drugačijem svetu nego onom kakav poznaju mlađe generacije. Ona je čuvar zemlje, kamen međaš… ne samo između dve države, već i između dva sveta, savremenog i onog koji polako gasne na obroncima crnotrvskih brda. Film o Srbijanki Mitrović, poslednjem stanovniku mahale Todorovci, u optini Crna Trava.

 

Petak 22. decembar:

„Na kraju puta“, režija Ivana Todorović (Srbija, 2022) 19 minuta

Na svom malom imanju Željko i Viki posvetili su se pružanju mirnog i dostojanstvenog kraja odbačenim konjima. Oni su žrtvovali sve što su imali da bi ova zaboravljena stvorenja dobila saosećanje koje zaslužuju. Na kraju puta je moćan i dirljiv film koji istražuje teme smrtnosti, saosećanja i dostojanstva koje pripada svim živim bićima.

„Da zakitim mramor cvijećem“, režija Sara Stijović (Crna Gora, 2021), 12 minuta

Jedini sin jedne crnogorske porodice poginuo je u saobraćajnoj nesreći – izgubili su glavu porodice. Čuje se lelek sa suzama – jadikovka. Nariče njegova starija sestra. Osim što predstavlja tugovanje, naricanje je jedan od preduslova za prelazak umrlog na drugu stranu. Da zakitim mramor cvijećem je priča o sestri i bratu – o tugi, smrti, ali i o nadi.

 

„Moj Branko ne laže“, režija Branko Lazić (Republika Srpska, BiH, 2022), 84 minuta

Kako je Branko Ćopić, posleratni najčitaniji, najprevođeniji, najtiražniji pisac čitavog jugoslovenskog prostora, podjednako omiljen i kod dece i kod odraslih, postao prvi jeretik komunističke Jugoslavije? Kako je vedri pisac, koji je iza sebe ostavio impozantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao „samo“ partizanski i dečiji pisac? Rekli su o njemu da je prvi komunistički jeretik, najčitaniji pisac Jugosavije, pisac za narod i sirotinju, najomiljeniji osmeh Beograda, poslednji Krajišnik…

Festival organizuje udruženje „Dokument 06“ uz podršku Grada Vranja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci