fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji košta 9.019 evra

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Najskuplji kvadrat u Srbiji i u trećem kvartalu ove godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji „Beograd na vodi“ i koštao je 9.019 evra po metru kvadratnom, za stan tu je izdvojeno i najviše novca – 883.888 evra, a prvih sedam najskupljih stanova, po jediničnoj ceni, prodato je takođe tu, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ). U starogradnji je najviša cena po kvadratu plaćena je 4.301 evra za stan na Vračaru, a najviše novca – 1.461.000 evra izdvojeno je za stan na Starom gradu, dok je kod prometa kuća najviša ugovorna cena ostvarena je na teritoriji opštine Savski venac.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na Kopaoniku, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora ostvarena na Vračaru. Kod zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju na prvom mestu su Šimanovci u opštini Pećinci i Novi Sad. Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zeljišta postignuta u Novom Sadu, a najviša
ugovorna cena u Kuli.

U trećem kvartalu nepokretnosti su u 87 odsto prometa plaćene gotovinom, a u 13 odsto iz
kredita. Posmatrano po vrstama nepokretnosti, gotovinom se najviše plaćalo zemljište – u 99 odsto prometa zemljišta, iz kreditnih sredstava najviše se finansirala kupovina stanova – 28 odsto, dok je za gotovinu prodato 72 odsto.

Na osnovu registrovanih ugovora, ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u trećem kvartalu iznosio je više od milijarde evra, a najveći udeo u odnosio se na promet stanova – 57 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci