fbpx
28.3 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

Nema PCR testiranja – U ATD od petka prešli na antigenske

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Za razliku od prošle sedmice kada je u kovid ambulanti Anti-tuberkuloznog dispanzera (ATD) vranjskog Zdravstvenog centra uzorkovano i po stotinu briseva za takozvano PCR testiranje na prisustvo virusa COVID-19, od petka 19. novembra je broj PCR uzoraka drastično smanjen, dok je započeto masovnije takozvano „antigensko“ testiranje.

U prethodna tri dana se u ATD zbog nekog od simptoma respiratorne infekcije po prvi put javilo ukupno 309 građana i u tom periodu (petak 19. novembar – subota 22. novembar) je PCR metodom testirano svega 8 građana, dok je urađeno 315 takozvanih „antigenskih“ testiranja i 61 „brzi“ test.

Takozvana PCR metoda se smatra „zlatnim standardom“ u dijagnostici jer serološki, takozvani „brzi“ testovi koji otkrivaju prisustvo antitela nisu dovoljno pouzdani, odnosno na početku bolesti oboleli ne razviju dovoljnu količinu antitela koju bi test mogao da otkrije.

Institu za javno zdravlje Batut je početkom novembra uputio zdravstvenim ustanovama u Srbiji novo uputstvo, prema kojem će antigenski testovi biti upotrebljavani kao alternativa PCR testiranju, objavio je Danas, a prenela agencija FoNet 12. novembra. Radi se o situacijama kada je potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih.

„Antigenski testovi se moraju primeniti u prvih pet dana od pojave simptoma bolesti, a nakon toga više nisu precizni“ – stoji u uputsvu Batuta u koje je list Danas imao uvid.

Preko 250 zaraženih i 6 preminulih za 7 dana

Na osnovu podataka Gradskog štaba za vanredne situacije i pristiglih rezultata PCR testiranja, u proteklih 7 dana je na teritoriji grada Vranja registrovano 252 osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa COVID-19. Iz Uprave Kliničkog centra Niš je u redovnim saopštenjima o stanju u kovid bolnicama ZC Vranje objavljeno da je u prethodnih 7 dana u Vranju od posledica zaražavanja virusom COVID-19 preminulo 6 obolelih.

U vranjskim kovid bolnicama trenutno je hospitalizovano 96 pacijenata, među kojima je 82 lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa. Skoro polovina pacijenata je na kiseoniku – 43 obolelih, dok bronhopneumoniju ima 94 pacijenta. U poslednja 24 sata je otpušteno četvoro, a primljeno 16 pacijenata. Iz Gradskog štaba za vanredne situacije saopšteno je da trenutno ima 54 slobodnih bolničkih postelja.

Od sutra kafići rade do 18 časova

Vlada Republike Srbije usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije izazvane bolešću COVID–19, čija primena na teritoriji cele zemlje počinje od utorka, 24. novembra. Najbitnija odluka je skraćivanje radnog vremena restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima do 18:00 časova. Prehrambene prodavnice će raditi do 21:00 sat. Obavezno je i bezuslovno korišćenje lične zaštitne maske ili vizira u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Zabranjeno je javno okupljanje sa prisustvom više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, osim u radnim organizacijama, školama, prodavnicama, tržnim centrima i sličnim objektima, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta – minimum 4 metara kvadratna po osobi. Mere će zvanično biti na snazi 10 dana, a u skladu sa epidemiološkom situacijom biće iznova razmotrene.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci