fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

SZO Srbija: Zemlja blizu zatvaranja, vakcina izgleda blizu ali je i daleko

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je za N1 da se plaši da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da misli da „taj dan još nije danas“, uz napomenu da, ako bi 95 posto građana koristilo maske, država ne bi nikad došla u situaciju da zaustavi život.

Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava, i ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život… Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera… Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas“ – kazao je Ivanuša u Novom danu na TV N1.

On je istakao da nema univerzalnog odgovora na pitanje kada je taj trenutak kada je neophodno zatvaranje, navodeći da to zavisi od toga na koji način se širi virus, gde, i koliki su bolnički kapaciteti u nekoj zemlji. Kaže da ovo što se trenutno događa u Srbiji možemo nazvati trećim talasom, tj. trećim pogoršanjem epidemije.

Vraćaće se virus u još više talasa sve dok ne postignemo kolektivni imunitet, ali to možemo postići samo vakcinom, koja izgleda blizu, ali je i daleko„, ocenio je Ivanuša.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci