fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Novi saziv Skupštine Bujanovca – Lekcija iz demokratije

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC – Dok su se kandidati za odbornike u ostalim opštinama Pčinjskog okruga „sakrivali“ iza leđa nacionalnih lidera i time obezbedili ulaz u Skupštinu, skoro pa preslikan u odnosu na Republiku, u Bujanovcu se dešavalo suprotno – Srbi su glasali za Albance, Albanci za Srbe, glasalo se za lokalne lidere i programe, a odluka da se stane iza imena veće srpske stranke koštala je vlasti bujanovačke „političke doajene“. Za razliku od budućih Skupština ostalih opština u Pčinjskom okrugu, bujanovačka će biti „šarena“, a predstavljene su i manjine.

Prema pisanju portala Bujanovačke, na lokalnim izborima u nedelju glasalo je 20.958 ljudi, od ukupno 43.480 upisanih u birački spisak, te je izlaznost bila oko 48 odsto (48,2%), a kako se navodi u analizi rezultata, lako se potvrdilo „staro pravilo da izbore dobija stranka koja trijumfuje u selima„.

Prema podacima Opštinske izborne komisije, najviše glasova osvojila je lista Demokratske partije (DP) koja je dobila poverenje 5.048 građana i lista Aleksandar Vučić – Za našu decu sa 80 glasova manje (4.968) što je ovim listama donelo po 10 odborničkih mandata u Skupštini opštine Bujanovac koja ima 41 mesto. Kako prenose Bujanovačke, DP je pobedio na 4 od 5 glasačkih mesta u Velikom Trnovcu, najvećem albanskom selu, a za listu SNS-a su glasali uglavnom stanovnivi sela u kojima žive Srbi. Kako se navodi u tekstu, DP Nagipa Arifija je osvajao glasove i u „čisto srpskim selima“ Lopardincu i Rakovcu.

Nosilac liste na kojoj nije bilo kandidata srpske nacionalnosti, ali je zastupljenost mladih bila veća od 40 odsto, je njen osnivač Nagip Arifi iz Velikog Trnovca. Nosilac liste SNS-a na kojoj je bilo tek sedmoro mladih ljudi je budući narodni poslanik novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije ekonomista Nenad Mitrović.

Sledeća lista po broju osvojenih glasova i mandata je Partija demokratskog delovanja (PDD) sa 3.727 osvojenih glasova, odnosno 8 mandata u Skupštini. Nosilac liste je tridesetšestogodišnji master prava Driton Redžepi, a Bujanovačke navode da je ova lista najviše glasova osvojila u selima Letovice, Samoljice, Muhovca i Turije.

Jedna od „najmlađih“ listi u Pčinjskom okrugu koja među kandidatima ima preko 60 odsto mlađih od trideset i mnogo visokoobrazovanih ljudi, Pokret za demokratski progres – Šćiprim Musliu osvojila je 4 odbornička mandata. Sin pokojnog Jonuza Musliua, nekadašnjeg predsednika Nacionalnog saveta Albanaca 4 odbornička mandata dobio je najviše zahvaljujući „tradicionalnim uporištima“ Končulju i Dobrosinu.

Najveći „gubitnik“ lokalnih izbora u Bujanovcu je Stojanča Arsić koji je predvodeći listu SPS-a, dobio samo 3 odbornička mandata, što je neuporedivo manje u odnosu na sve prethodne izbore kada je „nastupao sa“ sa grupom građana, a za ovu listu nisu glasali ni u „kleničkom kraju gde je ranije Stojanča Arsić bio bez premca“:

„Arsić se komotno može nazvati najvećim njihovim gubitnikom, sa šansom da ponovo bude deo vlasti ravnom onom da večeras na bujanovački trg slete marsovci.“ – stoji u tekstu portala Bujanovačke, a autor pominje mogućnost da se nešto „tektonski“ promeni jer se „radi o starom političkom liscu“.

Isti broj mandata pa čak i glasova (1.658) dobio je i Arber Pajaziti koji je sa listom Alternativa za promene po prvi put učestvovao na lokalnim izborima.

Po jedan odbornički mandat osvojili su student Adem Salihi (Romska stranka Jedinstvo), Faik Iseni (Ujedinjena partija Roma) i Basri Veseli iz sela Nesalce (Demokratska unija Albanaca).

Narodni poslanici iz Bujanovca

Pored Nenada Mitrovića, koji će biti poslanik u budućem sazivu Narodne skupštine Republike Srbije kao jedan od kandidata SNS-a, za mesto u Skupštini izborili su se i kandidati Ujedinjene doline. Prema preliminarnim rezultaima kao manjinska je dobila 3 mandata u Skupštini, a sada u rezultatima stoji podatak o dva mandata. Uskoro će se znati da li će pored lidera Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i preduzetnik Arđenda Bajramija poslanica biti i ekonomistkinja Nadije Bećiri. UD je izborna lista sačinjena od kandidata iz 5 različitih stranaka čiji su članovi bili građani Srbije albanske nacionalnosti iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa i primer je dobro iskorišćenog glasačkog tela koje će sada imati predstavnike u Narodnoj skupštini.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci