fbpx
12 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Kvartalni monitor: Mogući pad BDP-a Srbije u ovoj godini od 3 odsto

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Prema procenama autora ekonomskog biltena Kvartalni monitor, pad BDP Srbije u ovoj godini zbog negativnog uticaja epidemije korona virusa mogao bi da iznosi tri odsto. Kako se navodi, takav pad bi mogao da dovede do gubitka više desetina hiljada radnih mesta i do povećanja stope nezaposlenosti na 13-14 odsto do kraja godine. Prema rečima glavnog urednika Kvartalnog monitora Milojka Arsića, očekuje se da bi fiskalni deficit Srbije u 2020. mogao da iznosi 7-8 odsto BDP, uz povećanje janog duga na oko 28 milijardi evra do kraja godine. Kako je objasnio, to bi dovelo do povećanja javnog duga sa
52, na više od 60 odsto BDP. On očekuje i zastoj u prilivu stranih direktnih investicija, koje u ovoj godini neće moći da pokriju deficit tekućeg računa platnog bilansa, ali ni da doprinesu privrednom rastu u istoj meri kao ranije. U analizi Kvartalnog monitora je navedeno da će Srbija u prvom udaru krize imati manji pad BDP od većine drugih evropskih zemalja, što je posledica manje ranjivosti domaće ekonomije zbog njene strukture, jer se u većoj meri oslanja na egzistencijalne proizvode poput hrane, kućne hemije i stanogradnje, za kojim tražnja u krizi nije značajno pala. Ocenjeno je i da su bile adekvatne mere Narodne banke Srbije, kao što su smanjenje REPO stope i povećanje dinarske likvidnosti kroz otkup dršavnih hartija od vrednosti i devizne likvidnosti kroz svop transakcije. Tri makroekonomska indikatora za koje se prema analizi Kvartalnog monitora ne očekuje pogoršanje u ovoj godini su tekući deficit, koji će najverovatnije da se smanji usled većeg pada uvoza od pada izvoza, inflacija, koja će ostati niska i stabilna na nivou od oko 1,5 odsto, i kurs dinara u odnosu na evro, koji će ostati približno nepromenjen. Prema rečima Arsića, oporavak srpske ekonomije zavisiće u velikoj meri od brzine oporavka ekonomije Evropske unije, kao najvećeg trgovinskog partnera.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci