fbpx
20.7 C
Vranje
četvrtak, 18.07.2024

Dve nagrade za Anicu Petrović i „Mulej“ na festivalu monodrame u Beogradu

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE / NOVI SAD / BEOGRAD – Monodrama Anice Petrović, „Mulej“, proglašena je najboljom na Festivalu monodrame mladih umetnika SAMI, održanom od 3. do 6. jula u Alternativnom umetničkom centru Kvaka 22 u Beogradu, a Petrović je proglašena i najboljom glumicom festivala, saopštili su danas organizatori.

Tokom ovog četvorodnevnog festivala odigrano je sedam monodrama mladih autora, od kojih je šest bilo deo takmičarskog programa, a odluku o nagrađenima doneo je tročlani žiri – glumci Ivan Jevtović i Lazar Dubovac i rediteljka Ana Grigorović.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Danilo Milenković, koji je odigrao monodramu „Besmrtni dečak“, priču o životu čuvenog jugoslovenskog pesnika Miroslava Mike Antića.

Monodrama „Mulej“, na kojoj je autorka radila dve godine, a koja je, između ostalog, ovom predstavom završila master studije, nastala je po istoimenom romanu Erlenda Lua. Govori o ciničnoj osamnaestogodišnjoj Norvežanki Juliji koja pokušava da pronađe ekscentričan način da se ubije nakon što joj roditelji ginu u avionskoj nesreći.

Kako Petrović objašnjava za portal Slobodna reč, bavila se temom suicida jer smatra da se o tome malo govori.

„Potrebna je hrabrost za to, ja sam je sakupila u jednom trenutku i napravila predstavu. Bilo je, na neki način, lekovito. Ceo proces je trajao dugo, dve godine, sa prekidima sam je spremala. Htela sam da se detaljno posvetim. Sa njom sam završila master studije“ – objašnjava.

Kako dodaje, ovaj tekst omiljenog pisca je odabrala zbog mogućnosti da obradi temu suicida, na neki način iz ugla dnevnika, a roman Mulej pomenutog autora je upravo u toj formi.

„Kad sam krenula da radim na ovome, imala sam neke indikacije od profesora, strah da to ne bude banalno, jer ću ja biti sve starija – kako da igram klinku od 17 godina? Tako sam došla do rešenja, da takoreći, bude retrospektiva“ – dodaje.

Ističe da joj je tokom procesa bila zaprepašćujuća činjenica koliko se ljudi bori sa suicidnim mislima, koje se javljaju u tinejdžerskim godinama, te se, „pošto je tema teška, „trudila da ne bude patetično i mračno, već olakšano“.

„Tema je sama po sebi mračna. Prožela sam humorom. Kad olakšamo stvari, one dobiju na svojoj težini“ – kaže ona.

Organizatorima festivala se zahvaljuje jer se bave mladim umetnicima koji su, na neki način, nezaštićeni, a imaju svoje projekte. Dodaje da je oduševljena idejom i da želi festivalu da raste iz godine u godinu, jer je ideja lepa i plemenita.

Inače, monodrama „Mulej“, kojom je Anica Petrović nakon diplomiranja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikite Milivojevića, masterirala u klasi istog profesora i Amalie Bennett, već je ranije nagrađivana na studentskom festivalu u Obrenovcu (najbolja predstava i najbolja glumica) i festivalu u Šapcu (najbolja režija).

Anica Petrović rođena je u Vranju. Glumačku karijeru započela je u Pozorištu „Bora Stanković“, sa kojim i dalje sarađuje. Za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv“ Juga Đorđevića, pre dve godine dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu, na festivalu Joakim Vujić.

Akademiju umetnosti u Novom Sadu završila je kao najbolji student glume na srpskom jeziku, čime je postala dobitnica nagrade Predrag Peđa Tomanović, koju dodeljuje istoimena fondacija.

Ostvarila je zapažene uloge u Novom Sadu i Vranju, očekuju je igranja u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu kao i u Narodnom pozorištu u Subotici. Igrala je u nekoliko domaćih televizijskih serija.

Pročitajte više:

Večeras u Budvi premijera „Magbeta“ Nikite Milivojevića, Anici Petrović naslovna uloga

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci