fbpx
11.2 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Osećaj pripadnosti, finansijska i medijska podrška ključni za ostanak i povratak mladih Vranjanaca

Odabrani članci

Andrea Virag
Andrea Virag
Organizatorka Festivala mladih, aktivistkinja UG "Aktivisti iz komšiluka"

Budućnost male lokalne zajednice kao što je Vranje odlikuju različiti faktori poput ekonomske, socijalne, ekološke i političke dinamike. Predviđanje konkretne budućnosti veoma je izazovno ali smatram da bi za početak bilo dobro razumeti potrebe i izazove s kojima se mladi susreću, uticati na iste i na taj način ih osnažiti da ostanu u svom gradu.

U Vranju bi mlade najpe trebalo pokrenuti i pružiti im mogućnost za uključivanje i negovanje osećaja za svojom zajednicom. Treba ih obrazovati o pitanjima koja utiču na njihovu budućnost i važnost građanskog angažovanja ali i podići svest o tome kakav uticaj imaju njihove akcije.

Smatram da je jako bitno predstavljanje lokalnih lidera i aktivista kao dobrih primera koji mogu inspirisati na pokretanje i usavršavanje. Mladi treba da se povežu jedni s drugima kako bi se pojačao njihov kolektivni glas i uticaj. Treba im omogućiti da razvijaju kritičko mišljenje, rešavaju probleme i vežbaju veštine zastupanja, a sve to kroz interaktivne radionice, obuke, seminare i obrazovne programe.

Upravo iz tog razloga smo organizovale Festival mladih na kom su se predstavile nevladine organizacije i aktivistkinje sa različitim sprektrom delovanja. Naše ubeđenje je da svaki pojedinac može i treba biti koristan član društva kroz lokalne organizacije ili inicijative koje su u skladu sa njihovim interesima i vrednostima.

U srži svakog naprednog društva leži snažan osecaj društvene solidarnosti, a lokalna zajednica služi kao osnov za negu. Kroz redovne interakcije, zajednička iskustva i međusobnu podršku, članovi zajednice treba da razvijaju veze koje prevazilaze individualne interese, neguju osećaj poverenja i pripadnosti.

Upravo to je ono što Vranju fali, na čemu želimo da radimo i što će nam biti cilj u narednom periodu. Kako bi se naš trud isplatio i ciljevi ostvarili, potrebno je da lokalna samouprava medijski i finansijski podrži pojedince, a na taj način osnaži ljude da ostanu ili se nakon školovanja vrate u svoj rodni grad.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci