fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Evo šta je CRTA predložila Narodnoj skupštini u vezi sa izbornim uslovima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) obavestio je Narodnu skupštinu kako o preporukama koje proizlaze iz posmatranja izbornog procesa 2023. godine, tako i preduslovima koje je posmatračka misija izdvojila kao one bez čijeg ispunjenja se ne može govoriti o slobodnim i poštenim izborima u Srbiji. CRTA ne odustaje ni od jedne svoje preporuke i ističe da će rad Radne grupe za unapređenje izbornih uslova imati smisao isključivo ukoliko ne bude prekinut nakon lokalnih izbora, 2. juna 2024, navodi se u saopštenju CRTA-e.

U procesu implementacije preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za unapređenje izbornog procesa u Srbiji, u koji su organizacije civilnog društva uključene praktično istovremeno sa raspisivanjem izbora za odbornike u Skupštini grada Beograda, CRTA je Narodnoj skupštini dostavila: Pisani doprinos u procesu implementacije preporuka ODIHR-a (11. aprila), Predloge o načinu daljeg rada na primeni preporuka ODIHR-a (12. aprila) i Doprinos za rad Radne grupe za unapređenje izbornog procesa (7. maja).

„Svesni da je prvi zadatak Radne grupe za unapređenje izbornih uslova da, u kratkom vremenskom periodu preostalom do održavanja izbora, ponudi rešenja koja će, makar u određenom obimu, doprineti ravnopravnijim uslovima za učesnike izbora, ovom prilikom smo dostavili isključivo predloge za koje smatramo da bi se mogli realizovati u okviru roka koji je Odlukom o obrazovanju Radne grupe za unapređenje izbornog procesa tom radnom telu da postavi prioritete i koji bi, istvoremeno, pozitivne efekte mogli da imaju već na izbore 2. juna“, navodi CRTA u saopštenju.

Svi dostavljeni predlozi predstavljaju mere čije bi usvajanje, prema uverenju CRTA-e, mogle da imaju pozitivan uticaj na aktuelni izborni postupak, odnosno na izbore raspisane za 2. jun. Iz tog razloga, CRTA predlaže da se o svim dostavljenim predlozima Radna grupa izjasni zaključno sa 15. majem.

Doprinosom za rad Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, CRTA podseća i na konkretne nacrte, odnosno predloge zakona, koji su tokom poslednjih mesec dana pristigli od Vlade (Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu; Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije), kao i od narodnih poslanika iz reda opozicionih poslaničkih grupa (Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima; Predlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom biračkom spisku).

„Reč je o predlozima koji, iz nepoznatog razloga, još uvek nisu našli put do plenarne sednice Narodne skupštine, iako svaki od njih sadrži odredbe koje bi, u manjoj ili većoj meri, bile korisne za sprovođenje izbora zakazanih za 2. јun. CRTA će, u narednom periodu, dostaviti i već objavljene preporuke sa obrazloženjima koje se odnose na unapređenje izbornih uslova, a čiji se efekti mogu očekivati u narednim izbornim procesima“, piše u saopštenju.

Čitajte više:

CRTA: Umesto optužbi, MDULS mora da obezbedi transparentnost biračkog spiska

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci