fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Novinarka Ksenija Pavkov dobitnica godišnje nagrade NDNV

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Godišnju nagradu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku dobila je Ksenija Pavkov, nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Petar Alimpijević, a nagradu za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Renata Bađi Ribar, saopštilo je danas Društvo.

Dobitnica regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinarka Tamara Nikčević iz Crne Gore.

Komisija za dodelu nagrada NDNV ocenila je da je Ksenija Pavkov novinarka čije priče imaju očekivanja od građana, ne dodvoraju im se, već ih podstiču na odgovornost u izgradnji slobodnog društva.

„Posvećeno se bavi diskriminisanima, marginalizovanima, skrajnutima iz društvenih tokova, bilo da su u pitanju eksploatisani strani radnici, izbeglice sa bliskog i dalekog istoka, ili građani Vojvodine koji se iz različitih razloga bore sa vetrenjačama u ostvarivanju svojih ezgistencijalnih ili drugih osnovnih ljudskih prava“ – navela je Komisija.

U obrazloženju se dodaje i da Ksenija Pavkov ne pristaje na normalizaciju ponižavajućeg položaja pojedinaca ili grupa koji iz različitih razloga nisu po meri većine ili ne uživaju zaštitu institucija.

Petar Alimpijević je izuzetan talentovani mladi novinar koji ima istančan novinarski njuh za važne životne priče običnih malih ljudi, ali i za one priče koje nosioci moći i donosioci odluka pokušavaju da sakriju, ocenili su članovi Komisije.

Renata Bađi Ribar kao urednica i voditeljka političke i društvene emisije „U fokusu“ i emisije o zdravlju „Medicus“ polazi od prava građana da budu istinito, potpuno i pravovremeno informisani, navela je Komisija.

Tamara Nikčević je crnogorska novinarka, jedna od najboljih intervjuerki i politička komentatorka, ali i svedokinja toga koliko je novinarstvo na eksjugoslovenskom prostoru opasna profesija, istakla je Komisija, navodeći da je izložena najgrubljim uvredama, pa čak i fizičkim napadima, ali da nikad nije posustala niti odustala od etike profesije.

„Naprotiv, oštro se i nepokolebljivo obračunava sa protagonistima politike jednoumlja, bilo da su u pitanju politički, crkveni ili neki drugi moćnici, odnosno ‘svete krave’ ne samo crnogorskog nego i društava u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i sa njihovim još moćnijim mentorima, bilo da dolaze sa Istoka ili Zapada“ – navodi se u obrazloženju.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci