fbpx
12.4 C
Vranje
nedelja, 26.05.2024

Opozicija napustila sednicu RIK-a zbog velikog broja prijavljenih nepravilnosti

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Predstavnici opozicije napustili su sednicu Republičke izborne komisije (RIK) koja je održana u ponedeljak uveče, saopšteno je iz Stranke slobode i pravde (SSP).

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju predstavnika opozicije u RIK-u, veliki broj prigovora na nepravilnosti na biračkim mestima, koje su podnosili predstavnici opozicije na prethodnim izborima, nije prihvaćen, jer primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru.

„I pored činjenice da je taj papir formalno bio sastavni deo zapisnika, u ogromnom broju slučajeva on je, jednostavno, nestajao. RIK, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud su, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore i tako legalizovali sve što je vladajuća stranka radila, kršeći zakon“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu takvo iskustvo sa prošlogodišnjih izbora, predstavnici opozicionih stranaka u stalnom sastavu RIK-a najavili su da će na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora.

„To je jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže. Na sastanku radne grupe RIK-a nije prihvaćen naš predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima. Ukoliko RIK odbije naš predlog, to će biti još jedan udarac na zakonitost izbora koji se održavaju 17. decembra“, dodaje se u saopštenju predstavnika opozicije.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci