fbpx
27 C
Vranje
ponedeljak, 24.06.2024

Otvoren konkurs za volontere Gorske službe spasavanja

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – Gorska služba spasavanja (GSS) otvorila je konkurs za nove spasioce-volontere, a prijave su otvorene do 4. avgusta, saopšteno je danas iz GSS.

Nakon zatvorenih prijava, Komisija za obuku GSS uradiće prvu selekciju i pozvati kandidate koji su prošli u drugi krug, u kome sledi fizička provera i razgovor sa izbornom komisijom.

Elektronske prijave dostupne su na linku https://forms.gle/eG2Rhim5fm69TdxA7, a kandidati koji prođu drugi krug biće pozvani na osnovnu obuku.

U okviru osnovne obuke kandidati savladavaju bazične tehnike kretanja i boravka u planini, prvu pomoć, osnove tehničkog spasavanja – rad sa užetom i nosilima, planinarsku orijentaciju i organizaciju rada i spasavanja u okviru GSS. Deo obuke je i učestvovanje u pretragama, organizacija i vođenje pretraga i druge teme i tehnike neophodne u izvođenju spasilačkih aktivnosti.

Kandidati koji završe osnovnu obuku postaju pripravnici, članovi Gorske službe spasavanja, a vežbe i usavršavanja tek tada i počinju, dok napredovanje u službi zavisi isključivo od ličnog rada, učenja i zalaganja, navodi GSS.

Gorsku službu spasavanja osnovala je 1952. godine grupa iskusnih alpinista, a danas je čini oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši.

Tokom sedam decenija postojanja GSS Srbije pomogla je hitno medicinsko zbrinjavanje i evakuaciju više desetina hiljada povređenih u raznim okolnostima, a učestvovali su u svim vanrednim i krizbnim situacijama.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci