fbpx
15.3 C
Vranje
ponedeljak, 20.05.2024

Otvorena izložba „Muzej – ogledalo grada“

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

VRANJE – Na jučerašnjem prvom u nizu otvaranja u okviru nacionalne manifestacije „Muzeji 10“, u Vranju je predstavljena izložba slika „Muzej ogledalo grada“, koju će svi zainteresovani moći da pogledaju u Galeriji Narodnog muzeja.

Kako stoji u katalogu izložbe, ona je o gradu kao mestu u kojem se živi:

„Vrhunac civilizacijskog dostignuća, razvija se i napreduje vekovima, milenijuma, što je tekući kreativni proces stalnih promena.“

Obraćajući se na otvaranju, v.d. direktora Muzeja Maja Aleksić dodala je da je ova izložba nastala s ciljem promocije dela zbirke odeljenja za istoriju umetnosti vranjskog muzeja. Naglasila je i da ova izložba predstavlja jedan od segmenata programa u okviru manifestacije Muzeji za 10, koja se ove godine organizuje pod sloganom Muzeji, održivost i blagostanje, prenosi VranjeNews.

Viša kustoskinja Galerije Narodnog muzeja Mirjana Jovanović izjavila je na otvaranju da su umetnička dela, prezentovana u okviru ove izložbe kao rezultat fascinacije pojedinca različitom kulturom grada.

„Bilo da duže ili kraće borave u njemu, što se vidi po načinu njihovog prezentovanja odabrane teme. Izložba nije  hronološkim koncipirana , već može da posluži kao primer na koji način određeno mesto utiče na formiranje identita onih koji tu stalno žive ili povremeno. Autori ove izložbe, na osnovu izloženih dela, pokreću svojevrstan dijalog s publikom i otvaraju prostor za drugačije sagledavanje istorije grada, umetnika, pojedinca. Pokazuje i bogatstvo fonda zbirke savremene umetnosti i muzeja, koja svojim sadržajem omogućava sagledavanje samog grada, te samog muzeja i stvaraoca“ – rekla je Jovanović.

Na izložbi su prikazani radovi slikara Miodraga Stankovića Dagija, Dragana Stojanovića Šutila, Dušana Popovića, Slobode Lukovića, Emilije Nikolić, Đerđi Ačajia, Dušana Pejčeva, Nikole Stojanovića Stone, Deljane Dimitrov, Slobodana Marinkovića, Monike Segeti, Jasmine Stojanović i drugih.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci