fbpx
11.4 C
Vranje
subota, 15.06.2024

Ovo su nove mere Vlade nakon drugog masovnog ubistva u Srbiji

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Vlada Srbije usvojila je danas mere koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio nakon zločina u Mladenovcu, saopštila je danas Vlada. Današnju sednicu su članovi Vlade započeli minutom ćutanja za stradale u masovnom ubistvu koje se dogodilo u Mladenovcu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno će pripremiti izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja.

Ta mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za 90 odsto.

Izmenama Zakona o oružju i municiji biće predviđene obavezne šestomesečne ili godišnje provere osoba kojima je dozvoljeno posedovanje oružja, uključujući i lovačko oružje, a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, pored mere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donete 4. maja 2023. godine, preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.

Kako je navela Vlada, Ministarstvo unutrašnjih poslova uputiće javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih u roku od mesec dana predaju bez posledica.

Ministarstvo pravde će u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremiti izmene zakona, kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“.

Izmene će ići u pravcu toga da onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina, a za oružje za koje se ne može dobiti dozvola da kazna bude dve do 12 godina.

Izmene bi trebalo da budu da će onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži veće količine oružja ili oružje velike razorne moći da bude kažnjen kaznom zatvora od pet do 15 godina i da onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima dozvolu nadležnog organa bude kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina.

U roku od mesec dana Ministarstvo prosvete pripremiće izmene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše propisanu zabranu unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrediti ili ugroziti druga osoba.

Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski postupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole.

Današnji dan, kao i subota i nedelja proglašeni su za dane žalosti zbog tragičnog događaja u Mladenovcu.

„Vlada Srbije upućuje iskreno saučešće svim porodicama ubijenih u ovom stravičnom zločinu i nada se da će se svi ranjeni uspešno oporaviti“ – ističe se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci