fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Pištaljka: Institucije kriju podatke o tome da li članovi Vlade poseduju oružje

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Poverenik za informacije od javnog značaja kriju da li i koje oružje poseduju članovi Vlade i, suprotno zakonu, proglašavaju ove podatke privatnim, piše portal Pištaljka.

Pištaljka je, posle masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 osoba i ranjeno još 18 ljudi, zatražila podatak – da li i koje oružje poseduju ministri u Vladi.

Pištaljka je ove podatke tražila pošto je Vlada, zbog ovih tragičnih događaja, pozvala građane da predaju oružje i uvela moratorijum na izdavanje novih dozvola za oružje, smatrajući da građani imaju pravo da znaju da li oni koji ih pozivaju da predaju oružje i sami poseduju naoružanje.

ASK, koja – između ostalog – postoji i da bi prikupljala i objavljivala podatke o imovini javnih funkcionera, odbila je da dostavi podatke o oružju 28 ministara i predsednice Vlade.

„Podatak o pravu svojine ili pravu zakupa na oružje nije javni podatak u Registru imovine i prihoda javnih funkcionera, i ne objavljuje se na internet prezentaciji ASK“, piše u njihovom odgovoru.

Navode i da se „podaci koji funkcioneri prijavljuju, a nisu objavljeni na sajtu, koriste samo kod provere izveštaja“ i da se oni „dostavljaju sudu, javnom tužilaštvu, ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, Upravi za sprečavanje pranja novca, Poreskoj upravi i drugim nadležnim organima“.

U Zakonu o sprečavanju korupcije, međutim, piše da su „funkcioneri dužni da prijave i svu pokretnu imovinu koja podleže registraciji, kao što su vozila, ali i umetnine i oružje, i da je ovaj podatak javan“. Do objavljivanja ovog teksta, ASK nije odgovorila na pitanje po kom propisu tvrdi da podaci o oružju u vlasništvu ministara nisu javni podatak.

Na Pištaljkin zahtev odbio je da odgovori i MUP, pozivajući se na rad ASK.

„Dakle, s obzirom (na to) da se tražena informacija ne može naći ni na sajtu ASK, (to) govori u prilog tvrdnji da se radi o informaciji koja zadire u privatnost“, piše u odgovoru MUP-a, uz dodatno objašnjenje da bi se „podaci o oružju mogli zloupotrebiti“.

„Podaci o vrsti i broju komada oružja koje poseduje lice kome je bezbednost ugrožena može poslužiti onima koji tu bezbednost i mogu ugroziti, odnosno da tu informaciju iskoriste u cilju planiranja svojih aktivnosti“, piše u odgovoru.

Ovaj argument prihvatio je i Poverenik, koji je odbio žalbu Pištaljke pod šturim obrazloženjem da se „radi o informacijama u pogledu kojih je, u duhu i u skladu sa merilima i standardima jednog demokratskog društva, interes zaštite života i bezbednosti tih lica i interes zaštite javne i nacionalne bezbednosti i odbrane zemlje pretežniji od interesa javnosti da zna“.

Poverenik za informacije od javnog značaja, Milan Marinović, na pitanja Pištaljke odgovorio je da „ministri i premijerka spadaju u krug posebno štićenih lica“ i da je to „ratio legis zakonodavca“, odnosno „duh zakona“, zbog kog se napad na njih svrstava u „krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje, što znači da bi mogao da ugrozi nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje, izazivanjem panike i nereda“.

„Saznanje sveopšte javnosti o tome da li neki predsednik Vlade ili član Vlade imaju dozvolu za nošenje oružja, zatim saznanje podataka o vrsti i količini oružja za koje je izdata dozvola, moglo bi predstavljati koristan podatak za eventualno planiranje nekog od napred pobrojanih krivičnih dela“, piše u odgovoru.

Za razliku od Srbije, u Crnoj Gori se javno objavljuju ovi podaci pa građani u registru crnogorske ASK mogu za svakog funkcionera da pročitaju da li ima i oružje, i koje.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci