fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Počinje prijava za vantelesnu oplodnju

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – „Telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim materijalom iz inostranstva počinje danas, a od subote počinje elektronsko prijavljivanje“ – rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.
Ona je za RTS rekla da se za žene do 45 godina proces obavlja o trošku države, dok se žene starije od 45 godina mogu prijaviti za oplodnju o sopstvenom trošku.

Radojević Škodrić ističe da kreće prijavljivanje za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim ćelijama iz inostranstva.

Ona je objasnila da se sve realizuje posredstvom portala e-Uprava – od prijavljivanja do zakazivanja pregleda.

Što se tiče potrebne dokumentacije i analiza, parovi, odnosno slobodne žene, moraće sami da je prikupe.

„Pravo na ovu proceduru o trošku države imaju sve žene do 45 godina starosti, bilo da imaju partnera, pa neko od njih dvoje ne može da se ostvari kao roditelj, ili singl žene koje nemaju partnera ali žele da se ostvare u ulozi majke“ – rekla je Radojević Škodrić.

O trošku države biće omogućeno ukupno šest postupaka – tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri krio-embrio transfera, objasnila je ona.

Za vantelesnu oplodnju sa uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali o sopstvenom trošku.

„Bez obzira na to da li se prijavljuju o trošku države ili o sopstvenom trošku, potpuno su ravnopravni u postupku, nema čekanja. Za one koji ne apliciraju o trošku države, biće omogućeno takođe i u državnim i privatnim klinikama“– naglasila je Radojević Škodrić.

Do sada je bilo ukupno 300 prijava, od toga 10 odsto čine slobodne žene, dok su 90 odsto parovi, kaže direktorka RFZO.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci