fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Policija fizički napala četvoro novinara na sinoćnim protestima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Dok su sinoć izveštavali sa protesta u Beogradu, pripadnici policije su fizički napali novinara agencije Beta Žikicu Stevanovića koji je zadobio posekotine i povrede po licu i telu, kao i troje novinara portala Nova.rs, Marka Radonjića, kome su pretili privođenjem iako je pokazivao legitimaciju, i reporterke Milicu Božinović i Natašu Latković. Božinovićevu su policajci udarili pendrekom i oborili telefon dok je snimala, a Latkovićevoj su nasilno oduzeli službeni legitimaciju i bacili je.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro su osudili napade na novinare koji su na protestima obavljali svoj posao. Kako se navodi u saopštenju UNS-a, novinar agencije Beta Žikica Stevanović je zadobio povrede i posekotine po celom telu u Tašmajdanskom parku u Beogradu, kada su ga pripadnici policije presreli, a zatim udarali u dva navrata, iako im je jasno naglasio da je novinar i pokazao novinarsku negitimaciju. Stevanović je rekao da je nakon što su počeli da ga udaraju, on refleksno pao zbog udaraca ali i da bi pokazao da ne pruža otpor, što ga nije „spasilo“:

„Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragovima pendreka od listova nogu do leđa i glave možda dvojica, možda trojica“ – rekao je Stevanović za UNS.

On je dodao da je posle nekoliko trenutaka, dok je bio na zemlji, došao još jedan policajac koji ga je takođe udarao. N1 je preneo izjavu Stevanovića koji objašnjava da je mislio da će mu taj žandarm reći da ostane tu, ali „je on počeo da ga bije“.

„Vikao sam da sam novinar, a on me je na to opsovao. Udario me je još par puta, dok sam ležao u krvi“ – rekao je Stevanović.

Kako prenosi N1, osim Stevanovića napadnuti su novinarke i novinari portala Nova.rs,  Marko Radonjić, Milica Božinović i Nataša Latković. Policija je fizički napala Marka Radonjića i kasnije mu je pretila privođenjem iako je rekao da je novinar.

Pomenute novinarke su pripadnici policije napali prilikom izveštavanja, kada je Milicu Božinović jedan od njih udario pendrekom po ruci i izbio joj telefone iz ruke, a Nataši Latković su oduzeli i bacili novinarsku službenu legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je portal Nova.rs.

Dalje se navodi da je ekipi Radio-televizije Srbije u Novom Sadu na protestima polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću je povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena. Udruženje je podržalo solidarnost novinara Južnih vesti, koji su po izveštaju RTS, odbranile ekipu njihovog dopisništva od daljih napada.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci