fbpx
12 C
Vranje
sreda, 29.05.2024

Poznat novi „minimalac“, cifra i dalje daleko od potrošačke korpe

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Predsedavajući sednicom Socijalno-ekonomskog saveta Zoran Stojiljković izjavio je da će nova minimalna cena rada biti 32.126 dinara, što predstavlja rast od 6,6 odsto, „uz smanjenje neoporezivog dela zarade i neke olakšice koje će omogućiti poslodavcima da u uslovima pandemije to podnesu“, prenosi N1. Kako se navodi, odluku Saveta tek treba da potvrdi Vlada Srbije.

Stojiljković, koji je i predsednik UGS „Nezavisnost“, je napomenuo da se nije došlo do konsenzusa oko minimalne cene rada.

Za nas u sindikatima to nije bilo prihvatljivo jer u zonu beskrajnog produžavanja ostavlja dogovor od pre tri godine da minimalna zarada stigne makar minimalnu potrošačku korpu“ – rekao je on.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je takođe podsetio na dogovor o izjednjačavanju minimalca sa potrošačkom korpom. Prema njegovim rečima, sindikati su imali razumevanja i bili svesni da zbog krize koja nastaje oko virusa COVID-19 takvo povećanje nije realno i prihvatili su smanjenje, ali nisu očekivali ovoliko:

Očekivali smo cifru koja bi bila prihvatljiva za zaposlene, a to je 34.000“ – rekao je Orbović.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva trgovine i turizma i Republičkog zavoda za statistiku, minimalna neto zarada u Srbiji je u martu 2020. godine iznosila 30.367 dinara, dok vrednost takođe minimalne potrošačke korpe iznosi 37.714 dinara.

Pročitajte više:

Prosečna neto zarada u Srbiji i Vranju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci