fbpx
15.8 C
Vranje
nedelja, 19.05.2024

Predstava „Hrabra krojačica“ najbolja na festivalu „Mali Joakim“

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Komad „Habra krojačica“, Kruševačkog pozorišta, osvojio je gran-pri „Mali Joakim“ za najbolju predstavu na nedavno završenom Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, koji je ove godine održan u Vranju, saopštilo je Pozorište „Bora Stanković“ (PBS).

Svi segmenti predstave „Hrabra krojačica“ na inovativan i smeo način grade ekološki osvešćenu predstavu, inteligentno uvezivajući svest o reciklaži, mladalačku energiju i reference iz popularne kulture, prepoznatljive današnjoj omladini, navodi žiri u svojoj odluci.

Specijalnu nagrada za koreografiju osvojio je Damjan Kecojević za predstavu „Mulan“, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac. Kako je obrazložio žiri, „koreografija u potpunosti prati tok priče i na maštovit način podražava kodifikovanu azijsku mimiku i pokret“.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu predstave „Hrabra krojačica“, uz obrazloženje žirija da je „mladi ansambl Kruševačkog pozorišta, svojom ujednačenom i preciznom igrom i sublimisanom energijom, u potpunosti vodio uzlaznom putanjom celu predstavu do katarze u kojoj su uživali, podjednako, i žiri i publika“.

Nagradu „Mali Joakim“ za autorsku muziku dobio je Marko Torlaković za muziku u komadu „Hrabra Krojačica“. Članovi žirija su istakli da se „autor hrabro služi mešavinom žanrovski različite, lako pamtljive muzike, prijemčive današnjim generacijama a svrsishodno samoj predstavi“.

Nagradu „Mali Joakim“ za dramski tekst osvojio je Miodrag Miša Stanisavljević za tekst „Vasilise Prekrasne“, Narodnog pozorišta Užice. Žiri je bio složan u oceni da se „na karakterističan, lirski način, autor vešto koristi lokalizmima i arhaizmima, oslanjajući se na retko korišćene motive slovenske mitologije“.

Nagrada za glumačko ostvarenje ravnopravno je dodeljena – Dariji Vulić za ulogu Mulan u predstavi „Mulan“, Nikoli Peneziću za ulogu Stvorenja koje jede korenje u predstavi „Vasilisa Prekrasna“, Zoranu Cerovini – za ulogu Kralja u predstavi „Jednobrki vitez“, Kraljevačkog pozorišta, i Aleksandri Arizanović za ulogu Trgovčeve kćeri u predstavi „Jednobrki vitez“.

Kako se navodi u obrazloženju odluke članova žirija o dobitnicima ovog priznanja, „Darija od početka predstave vešto gradi svoj lik, transformišući se iz gracioznog ženskog bića u hrabrog ratnika, preživljavajući velike emotivne lomove“, „Nikola na ekscentričan, a, opet, glumački zahtevan i šarmantan način, donosi na scenu prirodnost jednog mističnog stvorenja“, „Zoran svojom ibijevskom pojavom i vrcavom igrom pleni, i na duhovit način oživljava tipski lik jednog kralja“, a „Aleksandra, koristeći svoje telo kao instrument, veštim baletskim pokretima i izvanrednom govornom radnjom gradi uzbudljiv lik trgovčeve kćeri“.

Nagradu za kostimografiju na ovom festivalu osvojio je Stefan Savković za kostime u predstavi „Jednobrki vitez“, a žiri je to prokomentarisao rečima da „kostimi iz predstave, na veoma duhovit i maštovit način, korespondiraju sa današnjim vremenom, i pred očima nam dočaravaju svet neobičnog kraljevstva“.

Priznanje „Mali Joakim“ za scenografiju pripalo je Irini Somborac za scenografiju u predstavi „Hrabra Krojačica“. „Celokupni vizuelni identitet predstave dočarava hrabrom, modernom i funkcionalnom scenografijom, koja je ravnopravni akter u stvaranju pozorišne magije“, saopštio je žiri.

Nagradu za režiju osvojio je Marko Torlaković za predstavu „Hrabra Krojačica“. U obrazloženju odluke navodi se da Torlaković „vrlo promišljenim rediteljskim sredstvima, mudro i maštovito gradi predstavu, koristeći mladu glumačku energiju, vešto kombinujući sve segmente koji čine jednu pozorišnu predstavu“.

Specijalnu nagradu za partnersku igru osvojili su glumci vranjskog PBS, Jelena Filipović Antić i Marko Nikolić, za uloge Lilijane i Mačorela u predstavi „Pinokio“. Žiri je ovu odluku obrazložio rečima da „svojom preciznom, šeretskom i, nadasve, šarmantnom igrom, ovaj neodvojivi tandem nikoga ne ostavlja ravnodušnim“.

Žiri 16. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, o nagrađenima je odlučivao u sastavu: glumac i umetnički direktor Narodnog pozorišta Pirot Aleksandar Radulović (predsednik žirija), glumica Šabačkog pozorišta Sonja Milojević i glumac Narodnog pozorišta Leskovac Ivan Janković.

Dečji žiri „Mali pozorišni znalci“ – u sastavu: Nađa Kovačević, Sofija Arsić, Hana Stoilković, Vuk Jovanović, Lazar Spasić i Vojin Đorđević – nagradu za najbolju predstavu dodelio je komadu „Hrabra krojačica“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci