fbpx
1.6 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Program 145. godišnjice oslobođenja od Osmanlija bez novina u odnosu na prethodne

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Svečane sednice lokalnih skupština, sportski turniri, proglašenje pobednika literarnog konkursa, tradicionalni marš do Osatice, prijem za pripadnike 4. brigade Kopnene vojske, predavanje, izložba, polaganje venaca i svečana akademija povodom podele gradskih priznanja, najavljeni su i ove, kao i prethodnih godina, uoči obeležavanja Dana grada Vranja, 31. januara.

Program se ne razlikuje mnogo od onog prethodnih godina, a ove godine je 145. godina od oslobođenja Vranja od Osmanlija (31. januar 1878. godine), koje je predvodio general Jovan Belimarković, u službi Kralja Milana Obrenovića.

Obeležavanje Dana grada počinje u sredu, 25. januara, svečanom sednicom Skupštine grada koja je zakazana od 9 časova. Istog dana od 16:30 u Sportskoj hali počinje turnir u malom fudbalu.

U četvrtak, 26. januara, nastavljaju se sportski turniri u džudou i karateu od 10 i 11 sati u Sportskoj hali u Vranju, a istog dana, od 11 sati počinje svečana sednica Skupštine opštine Vranjska Banja.

Za petak, 27. januar, planirani su turniri u košarci i šahu, navodi se u saopštenju na gradskom sajtu, a 28. januara su turniri u odbojci i stonom tenisu. Istog dana, u maloj sali Pozorišta Bora Stanković , od 19 sati će biti proglašeni najbolji radovi i dodeljene diplome i nagrade pobednicima literarnog konkursa „Lepota slobode daleko se vidi, zbog nje se pretka potomak ne stidi“.

U nedelju, 29. januara, program se nastavlja tradicionalnim maršem do Osatice (Stazama oslobodioca Vranja iz 1878. godine).

Narednog dana, u ponedeljak 30. januara, od 9 sati, gradsko rukovodstvo primiće pripadnike 4. brigade Kopnene vojske.

Nakon toga, u Galeriji Pozorišta će od 12 časova biti otvorena izložba „Evo mene, eto vas“, Istorijskog arhiva Šumadija iz Kragujevca.

U nastavku programa, u maloj sali Pozorišta, od 12:30 će biti održano predavanje prof. Dr Saše Stanojevića na temu „Vranje i južni srpski krajevi između Sanstefanskog i Berlinskog mirovnog sporazuma 1878. godine“.

Od 19 časova, u ponedeljak 30. januara, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, biće „Trideset godina legata Zorana Stošića Vranjskog“.

Nagrade najboljima u vranjskom sportu u prethodnoj godini biće dodeljenje u restoranu A2, iste večeri od 20 časova.

Na sam Dan grada, 31. januara, od 11 časova će biti položeni venci i cveće na Spomenik oslobodiocima Vranja od Osmanlija (Čika Mita), a obeležavanje praznika se završava Svečanom akademijom i dodelom gradskih priznanja „31. januar“ u pozorištu „Bora Stanković“, sa početkom u 14 sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci