fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Promocija kataloga „Vranjska gradska kuća s kraja 19. i početka 20. veka“

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

VRANJE – Narodni muzej Vranje održaće promociju kataloga stalne muzejske postavke u sredu 14. juna, od 12 časova, u zgradi Selamluka. Katalog pod nazivom „Vranjska gradska kuća s kraja 19. i početka 20. veka“, predstaviće stalnu etnografsku postavku Narodnog muzeja.

Na promociji će govoriti v.d. direktora JU Narodni muzej Vranje Maja Aleksić, viša kustoškinja etnološkinja, autorka postavke i kataloga Iva Laković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu dr Zoran Dimić, a razgovor će voditi viša kustoškinja i istoričarka Jelena Atanasović.“

Izdanje obuhvata 100 godina društvene istorije grada Vranja.

„Razvoj, tradicije i običaji vranjskog građanskog društva biće predstavljeni iz perspektive unutrašnjeg kućnog uređenja. Poseban akcenat ja na svakodnevnu upotrebu pokućanstva, ali i na estetsko uređenje koje svojim umetničkim vrednostima svedoči o duhu epohe, posebnom vremenu u kojem su nastali“ – navode iz Muzeja.

U katalogu se obratila pažnja i na značajne vranjske porodice, kao i zaslužne pojedince koji su značajno uticali na prostoru kulturne istorije grada i šire.

„Svi zainteresovani moći će naći sve ono što ih je zanimalo, a nisu imali koga da pitaju, kao i da se uvere svojim očima sve ono što su načuli“ – poručili su.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci