fbpx
13.2 C
Vranje
subota, 20.04.2024

Provetravanje vranjske Skupštine

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

„Kroz te prozore ušao je svež vazduh. Ne dozvolite da se ti prozori zatvore, dajte da taj svež vazduh ostane svakodnevica Srbije, uključimo u proces političkih promena sve one koji su osamdeset osam dana na tom svežem vazduhu slobode zajedno disali sa vama, ne zatvorimo im prozore jer time zatvaramo prozore Srbiji, i pogušićemo se u toj Srbiji ako ti prozori budu zatvoreni“ – Zoran Đinđić, 23. maj 1997. godine

Za pojedine sagovornike portala Slobodna reč nova pobeda Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima u Vranju predstavlja stvar „izborne volje“ naroda i dokaz političke superiornosti, dok je za njihove oponente to „izborna krađa“. Opoziciji, koje u lokalnoj Skupštini nije bilo od 2016. godine, pripalo je 12 od 65 odborničkih mandata, a apsolutnu većinu i moć da se o svemu pita ima SNS, odnosno odbornici sa liste „Aleksandar Vučić – Vranje ne sme da stane“. Došlo je i do prvih „preletanja“.

Podsećamo, ukupno je 38 odbornika sa ove liste u lokalnom parlamentu, na kojoj su, pored članova SNS-a, bili i članovi PUPS-a i SDPS-a (bivša Srpska desnica). U koaliciji sa naprednjacima je i Socijalistička partija Srbije (SPS), kojoj je pripalo sedam odborničkih mesta. Jedinstvena Srbija (JS) u novom sazivu participira sa četiri odbornika, koalicija NADA/POKS sa tri, a jednog odbornika ima manjinska Demokratska partija Makedonaca (DPM). Opozicione stranke imaju 12 mandata – po šest lista „Hrabro za Vranje“ (SRCE, DS, PSG, Ekološki ustanak) i „Za naš grad“ (SSP, NPS, SDS, Zajedno).

Prema najnovijim informacijama, jedna odbornica POKS-a već se pridružila SPS-u koji, sa njom, sada ima osam odbornika, a dvoje ostalih glasa uz većinu.

Voljom većine odbornika, na konstitutivnoj sednici, 2. februara, za gradonačelnika je, opet, izabran Slobodan Milenković. Njemu je ovo treći mandat, premda se na poziciji čelnog čoveka Grada nalazi od 2016. godine. Milan Ilić je njegov zamenik. Predsednica Skupštine grada je, ovog puta, žena – Zorica Jović. Od devetoro članova Gradskog veća (GV), sedmoro njih su „starosedeoci“ jer su bili deo GV i u prethodnom skupštinskom sazivu. Takođe, od njih devetoro samo jedna je žena.

Promene u strukturi vranjskog parlamenta nakon lokalnih izbora, održanih 17. decembra prošle godine, za neke od sagovornika Slobodne reči samo su „kozmetičke“ u odnosu na prethodni saziv – i, prema njihovim rečima, suštinski se ništa neće promeniti u funkcionisanju i donošenju odluka od javnog interesa, jer su to, mahom, isti ljudi, samo na novim funkcijama – dok je za druge to stvar „koalicionog dogovora“. Prema rečima pojedinih sagovornika, ima i „pomaka“ koji se ogleda u ulasku opozicije u Skupštinu grada.

Nešić: Nećemo smetati opozicionim odbornicima

Antić: Opozicija može da sarađuje sa nama, ne mi sa njima

Drmonjić: Nisu navikli na opoziciju, pa su stalno nešto uvređeni

Zlatković: Dominiramo, ali ne potenciramo „mali rat“ u Skupštini

Tasić: Veliki pomak za opoziciju u Vranju

Ovaj sadržaj objavljen je u okviru projekta iz Programa malih medijskih grantova, koji je finansiran od strane Ambasade SAD, a administrira ga Media i reform centar Niš (MRCN). Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD, već isključivo autora. 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci