fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Pukovnik Novica Petrović novi komandant Četvrte brigade Kopnene vojske

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Umesto brigadnog generala Slobodana Stope, pukovnik Novica Petrović je postao novi komandant Četvrte brigade Kopnene vojske (KoV), saopšteno je na svečanosti u  kasarni Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog u Vranju, prenosi Vranje News.

Primopredaja dužnosti obavljena je danas u prisustvu komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Miloslava Simovića. Simović se zahvalio brigadnom generalu Slobodanu Stopi, koji je penzionisan, na službi kao i na „trudu da se poboljšaju uslovi života i rada pripadnika jedinice“. Pukovniku Petroviću je poželeo „da nastavi tamo gde je stao general Stopa i da ga prati komandantska sreća“.

Novi komandant brigade, pukovnik Petrović je istakao da veruje u sposobnost vojnika i starešina Četvrte brigade i izrazio uverenje da će odgovorno i profesionalno izvršavati sve postavljene zadatke.

„Na ovoj pisti za postrojavanje, u ovoj kasarni sam 1987. godine kao kadet prve godine Vojne akademije položio vojničku zakletvu. Trideset tri godine kasnije pripala mi je izuzetna čast da na istom mestu primim dužnost komandanta 4. brigade Kopnene vojske. Nadam se da ću opravdati ukazano poverenje i znam da ću imati vašu potpunu podršku u izvršavanju svih zadataka brigade“, istakao je Petrović, prenosi VranjeNews.

Petrović je izrazio zahvalnot dosadašnjem komandantu Slobodanu Stopi na radu i trudu i poželeo mu je dobro zdravlje i mirne penzionerske dane, kao i porodičnu sreću,

Brigadni general Slobodan Stopa se zahvalio na saradnji svim pripadnicima Četvrte brigade, gradu Vranju i njegovim gređanima.

„Primajući dužnost komandanta 4. brigade Kopnene vojske 13. januara 2017. godine znao sam da me čekaju brojni izazovi, jer sam došao u brigadu čije je čvrste temelje postavio general Simović, nadogradio general Lubura a ja trebao da nastavim započeto. Znajući sa kakvim sjajnim ljudima 4. brigada raspolaže i kako Vranje i Pčinjski okrug cene i ovu brigadu i njeno nasleđe, trebalo je opravdati poverenje“, rekao je Stopa, prenosi Vranjenews.

On je istakao da je urađeno dosta i smatra da će još više biti urađeno, kao i da sve što je do sada urađeno urađeno je bilo sa najboljom namerom. Stopa je dodao i da u penziju odlazi „s najlepšim uspomenama“.

„Novom komandantu i pre svega mom velikom prijatelju pukovniku Novici Petroviću želim da uspešno komanduje 4. brigadom Kopnene vojske, a ja ću se radovati svakom rezultatu koji brigada ostvari u budućnosti“, zaključio je general Stopa, prenosi Vranjenews.

Ko je pukovnik Novica Petrović?

U zvaničnoj biografiji na sajtu Ministarstva odbrane, stoji da je pukovnik Novica Petrović rođen 4. februara 1968. godine u Kuršumliji. Završio je srednju Mašinsku školu 1987. godine, dok je diplomirao 1991. godine Vojnu akademiju kopnene vojske, smer artiljerija. Petrović je bio na Komandno-štabno usavršavanje 2002. godine, a na Generalštabno 2012. godine. Prošle godine je završio Visoke studije bezbednosti i odbrane. Unapređen je u čin pukovnika 2013. godine.

 

Pre stupanja na dužnost komandanta Četvrte brigade kopnene vojske, bio je komandant i zamenik komandanta Mešovite artiljerijske brigade. Pored toga bio je referent za obuku, a potom i Načelik Odseka za upravljanje obukom (L-7) u okviru Komande Kopnene vojske, kao i referent u Odseku za razvoj (L-5) Komapne kopnenih snaga i referent za ovuku Odseka za razvoj (V-5) Komande kopnenih snaga. Petrović je takođe bio komandant  i zamenik komandanta diviziona 203. mešovite artiljerijske brigade.

 

Nosilac je brojnih spomenica, medalja i ordena.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci