fbpx
16.4 C
Vranje
ponedeljak, 27.05.2024

Krizni štab: Epidemiološka situacija nesigurna sa naznakama stabilizacije

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD – U protekla 24 časa u Srbiji su testirane 9.383 osobe, od kojih je bilo 235 pozitivnih na virus COVID-19, dok su četiri pacijenta preminula, saopštio je danas Krizni štab. Ukupan broj preminulih od početka epidemije dostigao je 665. Na respiratorima se nalazi 78 pacijenata.

Kako je istakao pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, od početka epidemije u Srbiji je testirano 789.480 osoba, a potvrđeno su 29.233 slučaja infekcije korona virusom. U prethodna 24 časa hospitalizovano su 143 pacijenta, dok je sa lečenja otpušteno 267 pacijenata. Trenutno je hospitalizovano 2.128 pacijenata.

Eidemiolog Branislav Tiodorović ukazao je da je trenutna epidemiološka situacija i dalje nesigurna, sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, što važi i za Beograd, Novi Sad i Kragujevac. U prilog tome govore podaci o smanjenju broja pacijenata sa prvim dijagnozama, kao i veći broj otpuštenih sa lečenja.

Nešto složenija situacija je u opštinama Bujanovac i Preševo, posebno među albanskom populacijom, jer se oni uglavnom leče u privatnim ustanovama, ali i na Kosovu i Metohiji. „Oni u državne bolnice pretežno idu kada su u pitanju teži slučajevi„, objasnio je Tiodorović i dodao da očekuje do kraja meseca dalje poboljšanje epidemiološke situacije, ali predviđa da nas već u septembru čekaju izazovi, pre svega zbog početka školske godine.

Gojković je dodao da građani koji letuju u inostranstvu moraju budu svesni rizika da pri povratku u zemlju mogu biti podvrgnuti epidemiološkim merama, ukoliko se situacija sa epidemijom promeni.

„Srbija traži negativan PCR test za građane Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije, ali za naše državljane koji se vraćaju iz tih zemalja on nije potreban“, naglasio je Tiodorović.

On je precizirao da su zemlje podeljene u nekoliko zona. U crvenoj zoni su zemlje koje imaju 25 i više obolelih na 100 hiljada stanovnika, u plavoj su one zemlje koje imaju od 10 do 15 obolelih. Za građane zemalja iz plave zone Srbija je odlučila da ne traži PCR test za prelazak granice, već samo za građane iz crvene zone. Za Hrvatsku koja je u plavoj zoni ipak je odlučeno da se traži PCR test, dok za Crnu Goru nije potreban negativan test, rekao je Tiodorović. Govoreći o vakcini za COVID, Tiodorović je poručio da bi trebalo još malo sačekati i prikupiti sve potrebne informacije. On je napomenuo da svaka vakcina mora da prođe i proceduru u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci