fbpx
19.8 C
Vranje
petak, 24.05.2024

[REDAKCIJSKI KOMENTAR] Ne. Kraj epidemije se nije ni nazirao.

Odabrani članci

Redakcija
Redakcija
Pažljivo odabrana grupa uvek spremna da vas podseti na odgovornost za javno izgovorenu reč.

Poslednja dva dana Vranje je „epicentar“ COVID-19 epidemije, takođe i glavna vest skoro svih medija u našoj zemlji. Juče pedeset i dvoje novih zaraženih u jednom danu, još zaraženih danas (30-ak u trenutku pisanja ovog teksta), a sve su šanse da će broj pozitivnih slučajeva rasti i u narednom periodu.

Po svemu sudeći ova situacija predstavlja šok za Beograd, u trenutku kada vladajuća stranka, može se slobodno reći slavi (bar na YouTube) pobedu nad COVID-19 virusom. Čini se da je uoči izbora, koji su zakazani za 21. jun, za zvaničnike broj zaraženih u Vranju nekakva „greška“ u statistici, dok je po predsednici Vlade Ani Brnabić Vranje samo „incidentni slučaj“.

Premijerka je briljirala u svom izlaganju implicirajući da bi jučerašnji dan bio „jedan od boljih dana“ da nije bilo Vranja, ali da veruje da je „to lokalno žarište ugašeno“. Međutim, od jutros je u Vranju broj novih slučaja zaraze veliki, te izgleda da postoji šansa da će problema biti u narednim danima, te i da je premijerka požurila sa „gašenjem“ zarišta.

Nekoliko sati pre pisanja ovog teksta jedan od članova republičkog Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je „da su Vranje i leskovačka fabrika Jura primeri koji pokazuju šta se može desiti ako se ne sprovode mere, a stanovništvo potpuno opusti“, kao i da se kraj nazirao blizu dok se nije desilo Vranje.

Po epidemiolozima, kraj epidemije se proglašava kada na teritoriji zemlje ne bude ijednog slučaja zaraze 28 dana zaredom. Broj zaraženih u Srbiji poslednjih mesec dana opada u poređenju sa aprilom, ali je svakog dana nedeljama unazad registrovano preko 50 novoobolelih dnevno. Tačnije, od početka meseca je bilo šest dana kada je broj novih zaraženih bio veći od 100, pet dana kada je broj novih zaraženih bio veći od 80 i sedam dana kada je registrovano preko 50 novozaraženih.

I laici primećuju da je narativ o kraju epidemije i velkoj pobedi nad virusom preuranjen, i da se zbog neodgovornosti i neadekvatnog sprovođenja mera zaštite i kontrole tih mera ne mogu kriviti građani koji danima sa televizijskih ekrana i iz pojedinih štampanih medija dobijaju informacije da je „korona“ oslabila, pa i to da bi „svi trebalo da izađemo na ulice i zarazimo se“. Odgovornost je na državi koja je omanula u kontroli, naročito u privatnim kompanijama u kojima su nova žarišta i „buknula“.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci