fbpx
28 C
Vranje
četvrtak, 13.06.2024

Republički geodetski zavod: Ispravljanje grešaka u katastru besplatno i bez posrednika

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD / VRANJE – Želimo da vam skrenemo pažnju na nedavne medijske izveštaje u kojima su iznete netačne informacije u vezi sa postupkom ispravke grešaka u katastru, a koje navode da novim zakonskim izmenama građani moraju da plaćaju advokatu ukoliko je greška nastala u samom katastru. Ove informacije, iako plasirane u javnosti, nisu u skladu sa stvarnim postupcima i procedurama koje primenjuje Republički geodetski zavod (RGZ), na osnovu zakona, i služe isključivo za dezinformisanje građana, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Kako piše u saopštenju na zvaničnom sajtu RGZ-a, naglašava se „da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće, i da su na nivou statističke greške“.

„Međutim, ukoliko do takve greške i dođe, istina je da građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno bespatno. Ukoliko grešku otkriju u roku od osam dana od njenog nastanka, građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja. Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces, koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo“, navode iz RGZ-a.

Ako se greška primeti „nakon dužeg vremenskog perioda“, postoji i „elektronska usluga ePrimedbe na sajtu RGZ-a koja omogućava građanima da, iz udobnosti svog doma, podnesu zahtev za ispravku greške“.

„Ova opcija je, takođe, apsolutno besplatna i ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije, u skladu je sa zakonskim regulativama i pruža građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova. Pozivamo građane da proveravaju informacije u vezi sa postupkom upisa u katastar samo na sajtu RGZ-a, imajući u vidu da je u toku kampanja dezinformacija i zamena teza od strane interesnih grupa, kako bi se građani zbunili u cilju vraćanja starog koruptivnog modela“, navode iz RGZ-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci