fbpx
15 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

„Sejf džurnalists“ o pretnjama novinarima na internetu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Mreža „Sejf džurnalists“ saopštila je juče, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da se u Srbiji novinarima preti pažljivo i smišljeno i da napadači ostavljaju malo upotrebljivih dokaza, pri čemu je polje glavnih napada preseljeno na internet i društvene mreže.

U saopštenju se navodi da „mnogi slučajevi napada na novinare ostaju neprijavljeni, jer postojeći institucionalni mehanizmi nisu dovoljno efikasni u sprečavanju i kažnjavanju napada, a zabeležen je i povećan broj onlajn pretnji“.

„Istrage su dugotrajne i bez stvarnih, pozitivnih efekata na žrtve i vladavinu prava. Povećava se i broj tužbi, posebno protiv istraživačkih novinara, u kojima se traže visoke novčane odštete, pa čak i kazne zatvora“, konstatuje ova mreža i dodaje da „raste broj kleveta i uvreda na račun novinara“.

Kako se navodi u saopštenju, što se tiče prevencije, medijski radnici i novinari već nekoliko godina imaju „veoma brzu zaštitu prilikom prijavljivanja, koja je delimično efektivna u realizaciji i krajnjoj osudi počinilaca dela“.

„Predstavnici vlasti, ipak, i dalje selektivno osuđuju napade na novinare i medijske radnike. Javna tužilaštva i policija vec nekoliko godina imaju uspostavljene mehanizme i jedinice koje istražuju i prate napade na novinare. Utisak selektivne primene prava i neefikasnosti u pojedinim predmetima često stavljaju u drugi plan uspehe tužilaca i policije u rešavanju pojedinih slučajeva, stvarajući sliku ozbiljnog pritiska i uticaja drugih nivoa vlasti“, navodi mreža „Sejf džurnalists“.

Tužilaštvo i policija se sreću sa nerešivim problemima što se tiče onlajn pretnji, konstatuje ova mreža.

„Kada se posmatra stvarna bezbednost, broj pretnji i napada na novinare je u blagom padu, ali je težina pojedinačnih incidenata mnogo veća“, navodi se saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci