fbpx
10.8 C
Vranje
četvrtak, 30.05.2024

Škola „Desanka Maksimović“ u većinski albanskom selu kod Bujanovca menja ime

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BUJANOVAC – Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u mestu Biljača kod Bujanovca, pokrenuo je proceduru za promenu imena i to na inicijativu novog predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutfiua, javlja portal Bujanovačke.

Kako se navodi, Lutfiu se u ponedeljak, 5. juna, sastao sa direktorom škole Nazmijem Nuhiom, kada je dogovoreno da se u skladu sa zakonom otpočne postupak za promenu naziva škole.

„Selo Biljača je drugo po veličini albansko selo u opštini Bujanovac, stoga, kao i svaka druga škola u albanskim naseljima, škola u Biljači treba da ima ime koje zaslužuje“ – rekao je Lutfiu, koji je nedavnon došao na čelo saveta i to iz redova Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Portal podseća i da je najava o promeni naziva škole u Biljači bila deo njegove kampanje za izbore članova NSA u novembru 2022. godine, ali i da je ova škola jedina u opštini Bujanovac u kojoj se nastava do sada odvijala i na srpskom i na albanskom jeziku.

U aktuelnoj školskoj godini ovu školu pohađa samo jedan učenik koji nastavu sluša na srpskom jeziku.

Pored ove škole u opštini Bujanovac, nastavu na dva jezika realizuje i OŠ „9. maj“ u selu Reljan, u opštini Preševo.

Kako dodaju Bujanovačke, Nacionalni savet Albanaca ima pravo da pokrene inicijativu za promenu naziva škole, ali o tome odlučuje školski odbor, da bi konačnu reč naposletku dalo Ministarstvo prosvete.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci