fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Smanjuju se sredstva za kulturu

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

BEOGRAD / VRANJE – Kapitalni izdaci u oblasti kulture, koji će u narednoj godini moći da se realizuju preko Ministarstva kulture, iznose 203,5 miliona dinara, dok su u 2025. godini oni planirani su na nešto nižem nivou od oko 166,6 miliona dinara.

Prema nalazima Fiskalnog saveta, plan investicija u oblasti kulture, koji su, inače, na prilično niskom nivou, većim delom se i ne izvršava. Tako je, navode u Fiskalnom savetu, za kapitalne izdatke u oblasti kulture u 2022. godini planirano 1,4 milijarde dinara, ali je realizovano svega 40 odsto.

Prema predlogu budžeta za narednu godinu, o kom će se uskoro izjasniti poslanici Skupštine Srbije, iz republičke kase 2024. biće izdvojeno 90 miliona dinara za obnovu i zaštitu manastira Hilandar, dok će za održavanje Dvorskog kompleksa na Dedinju preko Ministarstva kulture biti dato 67 miliona dinara.

Kao podršku radu Matice srpske, iz republičke kase će naredne godine biti odvojen 61 milion, a za digitalizaciju kulturnog nasleđa oko 78,8 miliona dinara. Na obnovu istorijsko-kulturnog nasleđa u Sremskim Karlovcima u 2024. iz republičkog budžeta biće dato 50 miliona, a zaštitu i prezentaciju arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči 60 miliona dinara.

Pojedinačno, najviše se u oblasti kulture naredne godine izdvaja za jačanje kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva, oko 6,85 milijarde dinara. Za podršku radu ustanova u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa 4,33 milijarde, dok će za podršku filmskoj industriji i ostalom audiovizuelnom stvaralaštvu iz republičke kase biti dato 2,83 milijarde dinara.

Festival Egzit imaće naredne godine direktnu podršku iz budžeta u iznosu od 65 miliona dinara, dok će za nacionalna priznanja za vrhunski doprinos u kulturi, odnosno za nacionalne penzije umetnika, biti izdvojeno 310 miliona.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci