fbpx
17.9 C
Vranje
utorak, 23.07.2024

Stanari u Žikice Španca ostali bez parkinga, Manić ih poziva na „dogovor“

Odabrani članci

Dušan Pešić
Dušan Pešić
Novinar iz Vranja sa višegodišnjim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima. Član redakcije "Slobodne reči" od juna 2023. godine.

VRANJE – Gradsko veće odobrilo je „Parking servis“-u da deo ulice Žikice Jovanovića Španca pretvori u javni parking, zbog čega su se meštani, dopisom od 28. avgusta, žalili nadležnima, jer „zbog neregulisanog saobraćaja godinama ne mogu normalno da stignu do svojih stanova i kuća, bez konstantnog stresa koji doživljavaju, posebno zbog nemogućnosti normalnog parkiranja sopstvenih vozila“. Dok stanari tvrde da je ceo proces protivzakonit, direktor ovog preduzeća, Dejan Manić, za Slobodnu reč kaže da „ako se stanari brinu za svoja vozila i za parkiranje, mogu da dođu u ‘Parking servis’ i da se sve dogovorimo“.

U pomenutoj peticiji koju su stanovnici ove ulice uputili Gradskom veću, a koju su potpisali stanari stambenih zajednica 2 i 4, navodi se da su „žitelji ulice Žikice Jovanovića Španca godinama unazad diskriminisani vašim nečinjenjem i nezainteresovanošću za njihov vitalni problem“.

Kako navode, „nasilje lokalne vlasti kulminiralo je pravno ništavnom odlukom Gradskog veća od 3. februara, gde se, u tački 4 ove odluke, odobrava da deo naše ulice JKP ‘Parking servis’ pretvori u javni parking, čime se pravo na život dostojan čoveka žitelja ove ulice dodatno, bestidno ugrožava i čini potpuno nemogućim“.

„Zahtevamo da trenutno obustave sve radnje preduzete po ovoj protivzakonitoj odluci i u tom delu je poništite, jer katastarska parcela na koju se odluka odnosi nije u vlasništvu Grada, već stanara ulice, i predstavlja dvorište zgrada, te da hitno nađete rešenje da se davno postavljen saobraćajni znak, koji označava zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, sa naznakom ‘osim za stanare ulice Ž. J. Španca’, dosledno poštuje“ – apeluju stanari Žikice Jovanovića Španca na gradsku vlast, ali odgovor, još uvek, čekaju.

Foto: Dušan Pešić / Slobodna reč

U dopisu se dodaje da će stanari, ukoliko Gradsko veće ne postupi po njihovom zahtevu, „preduzeti sve potrebne pravne radnje“.

„Obaveštavamo vas da ćemo preduzeti sve potrebne pravne radnje, ali i pribeći najrazličitijim akcijama građanske neposlušnosti, sve do blokade vitalnih saobraćajnica“ – saopštili su, u potpisanom i pečatiranom dopisu, žitelji centralne gradske ulice koja se proteže od Elektrodistribucije do kružnog toka kod Sabornog hrama Svete Trojice.

Jedan od njenih stanovnika za naš portal kaže da „samo u dve stambene zgrade u toj jednosmernoj ulici, ne računajući oko 17 privatnih kuća, ima 58 do 60 stanova“, da „u celoj ulici živi oko 75 porodica“, kao i da „svoje poslovne objekte u njoj ima oko 15 pravnih subjekata“.

„Mi nismo protiv rampe ili obeležavanja parking mesta. Plaćaćemo ‘Parking servis’-u, ali da znamo da nas u pola dana i pola noći čeka naše parking mesto. Mi ne živimo kao građani drugog, nego 202. reda. Godinama nas maltretiraju. Ne možemo da parkiramo svoja vozila u našoj ulici, jer ovde parkira kome god padne na pamet. Znak ‘osim za stanare ulice Ž. J. Španca’ je bio postavljen 40 godina. Odjednom je, preko noći, taj znak nestao. Mi pretpostavljamo ko ga je sklonio, ali nemamo dokaze“ – govori ovaj meštanin.

Peticija meštana ulice Žikice Jovanovića Španca; Foto: Privatna arhiva

Stanovnici Žikice Jovanovića Španca su se, kako kaže, obraćali „i gradskoj vlasti, i policiji, i ‘Parking servis’-u, i inspekciji“.

„Glavni krivac je Gradsko veće, jer kao da je naša ulica ne znam gde i da oni ne znaju da imamo problem sa parkiranjem, ali su, ipak, doneli odluku da se deo ulice pretvori u javni parking. Mimo konsultacija sa bilo kim od stanara ulice, ‘Parking servis’ je podneo zahtev da se deo ulice obeleži kao ‘ekstra zona’. U zakonskoj su obavezi da obezbede parking prostor za sve stanare, a onda, ako ostane slobodnih mesta, neka ih daju drugima. Mi, stanari, ionako nemamo prostora da se parkiramo, još nam ova odluka o javnom parkingu dodatno pogoršava situaciju“ – ističe on.

Čak je, prema njegovim rečima, i policija „odbijala da interveniše“.

„Pauk, maltene, nikad nije intervenisao. Nasilnici koji parkiraju ovde obično se znaju sa policijom, pa to tako prođe. Godinama saobraćajna policija, bez obzira na naše insistiranje i dopise, nije htela interveniše. Situacija je nepodnošljiva“ – zaključuje ovaj Vranjanac.

Znak je neko skinuo; Foto: Privatna arhiva/Dušan Pešić

Dejan Manić, direktor JKP „Parking servis“, za Slobodnu reč je rekao da se meštani Žikice Jovanovića Španca „mogu dogovoriti“ sa ovim preduzećem.

„Da li su sva vozila propisno parkirana? Da li imate vozila na trotoaru? Ovaj grad se trudi da uredi malo taj stacionarni saobraćaj, a to, očigledno, nekome ne odgovara. Ako se stanari brinu za svoja vozila i za parkiranje, mogu da dođu u ‘Parking servis’ i da se sve dogovorimo“ – rekao je Manić.

Čitajte više:

Neuobičajen izbor – Novi zaštitnik građana u Vranju istaknuti član SNS-a

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci