fbpx
12.2 C
Vranje
subota, 13.04.2024

Stanković: Do marta možemo očekivati epidemiju gripa

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Na teritoriji grada smiruje se situacija sa koroom, ali je u cirkulaciji prisutan virus gripa koji još uvek nema epidemijsku formu, ali treba očekivati da se to desi do početka marta, rekao je epidemiolog vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković, gostujući u programu RTV Vranje.

„Dobro je što nema povezanog obolevanja u kolektivima i školama, treba to sve imati na umu i zaštititi se na vreme“ – rekao je on.

Kako je dodao, uveliko se obavlja vakcinacija protiv sezonskog gripa, a od 10.000 doza vakcine protiv gripa, koliko je dostavljeno Pčinjskom okrugu, preostalo je još 3.000 doza. Epidemiolog preporučuje da je prime prvenstveno oni u posebnom riziku – hronični bolesnici sa bolestima plućnog i kardiovaskularnog sistema, potom ljudi stariji od 65 godina, kao i trudnice, a uzimanje vakcine protiv sezonskog gripa savetuje se i zaposlenima u socijalno-zdravstvenim ustanovama.

„Potrebne su dve nedelje da se stvori imuni odgovor nakon primanja vakcine protiv sezonskog gripa, kako se ne bi dobila upala pluća, ukoliko dođe do obolevanja. Grip od prehlade razlikuje to što se javlja naglo uz dodatne simptome, u vidu bola u zglobovima, malaksalosti, groznice, glavobolje, gubitka apetita, povraćanja, dijareje ili kašlja“ – objasnio je i pozvao građane da prime vakcinu protiv gripa, zbog stvaranja kolektivnog imuniteta.

Govoreći o pandemiji virusa COVID-19, rekao je da se registruje oko 10 odsto obolevanja u odnosu na broj testiranih osoba – prema poslednjim podacima, u Pčinjskom okrugu je od 369 testiranih, 31 osoba pozitivna, a 22 osobe među njima su iz Vranja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci