fbpx
23.2 C
Vranje
ponedeljak, 15.07.2024

Stojanović: Mladi u Srbiji prepoznaju dobre strane EU, opozicija da iskoristi stav evroparlamentaraca

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Opozicija mora da iskoristi to što postoje grupe u Evropskom parlamentu koje neće da sklone pogled sa svega što se dešava u Srbiji, da imaju dobre odnose sa njima, da pokušaju da od njih izvuku izveštaj o vladavini prava i ozbiljne pregovore, ocenio je politikolog Boban Stojanović u emisiji EWB Screening portala European Western Balkans.

Stojanović je u novoj epizodi Screening-a govorio o pismu koje je ove nedelje poslao evropskim poslanicima, u kojem je izneo dokaze za osnovanu sumnju da je najmanje 10 lista na junskim izborima neregularno sakupila potpise podrške.

„Vlast je nakon vanrednog stanja izmenila Zakon o izboru narodnih poslanika, kojim je pre nekoliko godina overavanje potpisa omogućeno samo javnim beležnicima, a sada je to vraćeno na nivo opštinskih i gradskih uprava“ – objasnio je Stojanović.

Dodao je da on lično pretpostavlja da je Aleksandar Vučić znao da makar 7-8 od ovih listi nema teoretske šanse da sakupe potpise. Prema njegovoj analizi, na osnovu podataka koje je dobio od Republičke izborne komisije, pomoć u sakupljanju potpisa pružile su kako opštinske i gradske uprave pod kontrolom SNS-a, tako i Novi Beograd i Paraćin, na kojima su sumnjivo prikupljeni potpisi za liste Pokreta slobodnih građana, Nove stranke, „1 od 5 miliona“ i drugih.

Opozicija mora da iskoristi naklonost poslanika EP

Stojanović je izrazio nadu da će evropski parlamentarci da se zainteresuju za ovu temu, jer bi „oni mogli u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima da pritisnu političke institucije u Srbiji da puste institucije da rade svoj posao„.

On je dodao da bi ovo pre svega trebalo da uđe u godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, a da bi trebalo trebalo bi primeniti takozvani Pribe izveštaj – sveobuhvatni ekspertski izveštaj o vladavini prava, koji bi bio osnova za dalje posredovanje. Pribe izveštaj primenjen je tokom rešavanja krize u Severnoj Makedoniji, a prošlog meseca ga je opozicija koja je bojkotovala izbore zatražila od EU.

Stojanović je objasnio da redovni godišnji izveštaju o Srbiji pažljivije biraju reči i ocene, dok bi nezavisni ekspertski izveštaj trebalo da bude polazna osnova za posredovanje, a treba i da utiče na stav Evropske narodne partije o SNS, koja je njena pridružena članica.

„Trenutno države članice ne interesuje mnogo šta se dešava u Srbiji, zbog Kosova. Dok najmoćnije zemlje ne shvate da Vučić neće uraditi to zbog čega ga podržavaju, stvari se neće promeniti“ – dodaje.

On je naglasio da, kako god da se pitanje Kosova završi, što se duže čeka, veće su šanse da ćemo nakon toga imati razorenu Srbiju bez ijedne institucije, kao i da će zemlja tek tada biti u problemu jer neće moći da postane članica EU dok se ne ispune kriterijumi kada su u pitanju stanje demokratije i vladavina prava.

Van konteksta politike, mladi prepoznaju dobre strane EU

Osvrnuo se na istraživanje koje je sproveo zajedno sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, koje je zaključilo da je evroskepticizam veći među mladima nego što je prosek među stanovništvom. Ističe da je očekivano da mladi imaju lošiji stav o EU, jer od kada su postali svesni o toj temi, slušaju kako je Srbija na evropskom putu:

„Došli su do svoje dvadesete-tridesete godine, a vide da je Srbija još dalje od članstva. Vide da EU podržava Vučića i imaju percepciju da ovde nikada neće biti bolje, zbog čega se pitaju šta će nama to“ – ocenio je Stojanović.

Ono što je ohrabrujuće, dodao je, jeste što mladi prepoznaju bolje strane EU kada se izmestimo iz političkog kotenksta – vide da je tamo bolje obrazovanje, bolja zarada, najviše žele tamo da se isele.

Kada je reč o daljim dešavanjima na političkoj sceni, Stojanović je rekao da je očekivao da će opozicija nakon izbora dobiti zamah, krenuti u međunarodne aktivnosti ali i prikupljanje novih birača, a sada promena Saveza za Srbiju u Udruženu opoziciju, po njegovoj oceni, zahvata samo manji broj birača. Dodao je da je apsolutno je neodgovorno što se Vlada ne formira već dva meseca a postoje svi mehanizmi da se to uradi za sat vremena – razlog tome su, prema njegovom mišljenju, kalkulacije šta raditi sa Dačićem i Šapićem, koji su Vučiću potrebni za predsedničke i beogradske izbore.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci