fbpx
23.3 C
Vranje
utorak, 21.05.2024

Treći dan: Protestanti koji sede, kolo, zagrljaj sa žandarmerijom i nepozvani nasilnici

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Nakon burnih protesta 7. i 8. jula, koji su obeležile policijska brutalnost i provokacije nekih grupa demonstranata, od predsednika Srbije okrivljenih za nerede i nazvanih „desničarskim ekstremistima“, građanski protest protiv odluka vlasti u borbi protiv epidemije virusa COVID-19 nastavljen je sinoć u prestonici i više gradova širom Srbije – sedenjem. Miran protest ispred Narodne skupštine prekinut je napadom grupe huligana na studente i studentkinje.

Juče je oko 19:00 časova plato ispred Narodne skupštine počeo da se puni, a građani su sedeli na ulici, na klupama i u parku kao na pikniku, duvajući u pištaljke tapšali su i nosili transparente sa natpisom „Ne nasedaj, sedi“ koji su aludirali na provokacije grupe protestanata prethodnih večeri kada su se protesti pretvorili u nasilne.

Studenti na protestu u Beogradu; Foto: FoNet

U međuvremenu su stizali medijski izveštaji iz ostalih gradova Srbije o okupljanju građana i sličnoj organizaciji. Okupljali su se u Novom Sadu, Čačku, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu i td. a po prvi put su se priključili i građani Vranja.

O protestima u Vranju: Mirna šetnja i cepanje SNS plakata 

Novinari portala Nova S izvestili su nešto pre 20:00 časova da su „jake snage Žandarmerije stacionirane u Kosovskoj ulici“ i da sa opremom za suzbijanje demonstracija sede na stepeništu Skupštine Srbije. Na protestu je bilo mnogo studenata, ali i starijih ljudi, sedele su i porodice sa decom i brojni stariji ljudi. Pojedina sveštena lica su takođe došla da podrže proteste, komentarišući novinarima da ne žele da se fotografišu ali da „je dovoljno što su tu“.

Novinari Južnih vesti izveštavali su o protestima Nišlija, koji su se najpre okupili ispred zgrade gradske Skupštine, a potom krenuli u šetnju do centralnog Trga gde su sedeli na asfaltu. Nakon što su krenuli do raskrsnice kod Suda gde su neko vreme takođe sedeli, podelili su se u dve grupe, jedna je ostala da sedi tu a druga krenula u šetnju bulevarima, do kancelarija SNS-a i nazad. Prethodne noći su protestanti u nišu kamenovali pomenute prostorije. Ovog puta nije bilo sličnih incidenata, razdvojene grupe su se spojile i zajedno mirno završile protest ispred Gradske kuće.

Nišlije takođe protestuju sedeći; Foto: FoNet

Zagrljaj sa Žandarmerijom u Nišu

Reporter N1 izvestio je da se u jednom trenutku ispred zgrade Skupštine grada u Nišu pojavila Žandarmerija koja se brzo povukla.

„Okupljeni građani rekli su nam da su sinoć primetili ‘poslate ljude’ koji su bili agresivni i pravili nerede, i za koje tvrde da su bliski pojedinim članovima vladajuće SNS“ – prenosi N1.

Društvenim mrežama širi se fotografija devojke koja je u jednom trenutku zagrlila pripadnika Žandarmerije.

Drugo veče protesta u Nišu u fotografijama [foto]

Mirno i bez incidenta proteklo je drugo veče protesta u Nišu, a obeležili su ga uz sedenje u centru i ispred Suda, podeljene grupe, zagrljaj za pripadnika Žandarmerije ispred prostorija SNS-a i razni transparenti kao što su „Mi smo ‘naša deca'“, „Ćale, ovo je za tebe“, „Naš neprijatelj nije nevidljiv“, „Neću da budem gastarbajter“ i drugi.

Iznenadni haos ispred Narodne skupštine

Satima je atmosfera na protestima u prestonici bila mirna, sa povremenim raspravama među demonstrantima koje su se brzo smirivale. U jednom trenutku se zaigralo i kolo.

null

null

Ispred Narodne skupštine tenzija je krenula da raste kada su se, prema rečima građana, pojavili demonstranti „sa kapuljačama koji su provocirali“. Nova S prenela je da je grupa od desetak mladića sa rančevima i kapuljačama na glavi počela da provocira i gađa flašama okupljene demonstrante, koji su ih pojurili ka parku pored Skupštine uzvikivajući „Skinite kapuljače„.

Mirni protesti u Beogradu prekinuti su napadom huligana na građane, koji su ih prozivali zbog načina na koji su odabrali da mirno protestuju. Na društvenim mrežama se pojavio snimak u čijem opisu stoji da su huligani napali i studentkinje, a na snimku se vidi grupa mlađih muškaraca sa fantomkama kako napada grupu studenata.

Vojislav Milovančević, reporter Nova.rs fizički je napadnut ispred Skupštine, povređena mu je glava, a nakon što su mu okupljeni pomogli i pružili prvu pomoć, odvezen je u Urgentni centar.

 

Protesti su kulminirali kada su oko 21:30 časova na prostoru između Skupštine grada i Predsedništva Srbije počeli da se čuju „topovski udari“ u trenutku dok su demonstranti i dalje sedeli, što ih je nateralo da odatle pobegnu ka parku i susednim ulicama.

 

Oko pola sata pre ponoći demonstranti su počeli da se razilaze.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci