fbpx
13.9 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

U petak pregovori o povećanju minimalca na 37.000 dinara

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je gostujući u programu televizije N1 da u petak počinju pregovori sindikata i poslodavaca o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu, kao i da je zahtev sindikata da minimalac bude povećan na 37.000 dinara, ili vrednost minimalne potrošačke korpe, što je povećanje od oko 25 odsto.

Tražiti minimalac na ovom nivou nije nikakava socijalna neodgovornost. Mi smo spremni da dodatno napravimo taj napor i ovaj cilj odložimo eventualno za sledeću godinu, imajući u vidu trenutnu pandemiju koronavirusa i ekonomske recesije“ – rekao je Stojiljković u N1 Studio Live, dodajući da u Srbiji minimalac prima oko 350.000 ljudi.

On je pojasnio da pandemija dodatno komplikuje situaciju, kao i da postoji realna opasnost od gubitka poslova u nekim sektorima, ali je otežava i činjenica da Srbija nema još novu vladu, a postojeća ima ograničen tehnički kapacitet. Prema njegovim rečima, zakonski okvir je takav da se do 15. septembra izvrši dogovor sindikata i poslodavaca, a ako ne dođe do dogovora, tu cenu određuje Vlada.

Nemamo novu vladu, a može se desiti ni da je ne dobijemo do 15. septembra. Može se desiti da taj dogovor ne postignete, a da interventna uloga vlade izostane“ – ocenio je Stojiljković.

On je istakao da je, imajući pomenuto u vidu, veća odgovornost na poslodavcima i sindikatima. Dodao je da povećanje minimalca ne bi trebalo da utiče na povećanje plata u javnom i privatnom sektoru, jer to nije ista priča. Naveo je da je dvaput odlagan zahtev da minimalna cena rada dostigne cenu potrošačke korpe, koja je „korpa za preživljavanje“, jer, kako je ukazao, tu nema sredstava ni za kulturu ni za letovanje.

Na pitanje da li će u predstojećem periodu, uprkos merama vlade, biti otpuštanja, Stojiljković je ocenio da će „otpuštanja biti daleko veća tamo gde ih ne možete registrovati – u sivoj ekonomiji i u sektoru privremenih i povremenih poslova“, kao i da će biti manje primetna „kod onih koji su zaposleni“, a biće, takođe, evidentnija u najugroženijim sektorima.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORN1
- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci