fbpx
4.5 C
Vranje
nedelja, 21.04.2024

U podne šetnja Društva onkoloških pacijenata

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Društvo onkoloških pacijenata pozvalo je Vranjance da im se danas od 12 časova pridruže šetnji od zgrade Robne kuće u centru, do zgrade Skupštine grada Vranja, a povod je obeležavanje Svetskog dana bobrbe protiv raka. Pre šetnje će deliti brošure i simbole borbe protiv raka, sa ciljem da ukažu na značaj prevencije, ali i daju podršku onkološkim pacijentima, saopšteno je iz DOP-a.

Društvo onkoloških pacijenata, osnovano pre devetnaest godina, obnovilo je rad i aktivnosti krajem prošle godine, u misiji da pomognu obolelima i njihovim porodicama, ali i konstantno ukazuju na prevenciju.

Iz vranjskog Zdravstvenog centra poručuju da će „na primarnom i sekundarnom nivou u koordinaciji sa Centrom za prevenciju biti pojačane promotivno-edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva o prepoznavanju rizičnog ponašanja, ranih simptoma i znakova malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja“.

Takođe je veoma važno boriti se protiv mitova, dezinformacija i zabluda u vezi sa malignim bolestima, jer odlaganje ili izbegavanje ranog otkrivanja, adekvatnog lečenja i nege, dovodi do lošijeg ishoda po zdravlje“ – ističe ZC u saopštenju povodom 4. februara, Svetskog dana borbe protiv raka.

Kako dodaju, neophodno je osnažiti čitavu zajednicu kako bi se kreiralo javno mnjenje protiv diskriminacije ljudi obolelih od malignih bolesti, kako na radnom mestu tako i u zdravstvenom sistemu i u čitavom društvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci