fbpx
28.1 C
Vranje
sreda, 19.06.2024

Učenici iz Pčinjskog okruga na probi državne mature polažu srpski jezik

Odabrani članci

Jovana Mladenović
Jovana Mladenović
Saradnica portala, studentkinja novinarstva

LESKOVAC / VRANJE – Danas se održava proba mature za učenike trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, javlja Jugpress. U pitanju je polaganje testa iz srpskog jezika za 1.816 učenika iz Jablaničkog i 1.628 učenika iz Pčinjskog okruga.

Današnja ispitna proba obuhvata samo test iz srpskog jezika, a probni ispit iz matematike i trećeg predmeta, koji su bili planirani za 1. i 2. jun su otkazani jer je resorno ministarstvo procenilo da nije neophodno u potpunosti održavati prvu probu opšte, stručne i umetničke mature s obzirom na otkazivanje državne mature.

Ministarstvo je navelo da je glavni cilj ove probe testiranje sistema za državnu maturu, što uključuje štampanje testova, pakovanje istih, distribucija, skeniranje u 17 centara , softversko pregledavanje, raspored učenika i procesuiranje žalbi.

Testiranje se sprovodi u ukupno 500 državnih srednjih škola i 70 privatnih škola. Zadaci na testu su zatvorenog tipa, sa ponuđenim odgovorima i biće pregledani pomoću softvera. Dok će zadatke otvorenog tipa, gde će učenici morati da napišu svoje odgovore, prefledati profesori putem online sistema.

Procenjeno je da će oko 50.000 đaka, koji pohađaju treći razred gimnazije i četvorogodišnjih stručnih škola, polagati test iz srpskog jezika. Pitanja na testu obuhvataju gradivo iz prve tri godine školovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci