fbpx
38.4 C
Vranje
utorak, 16.07.2024

Vesna Marinković Stanković: Ovde nema ilegalaca

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Dugogodišnja voditeljka Likovne radionice, slikarka Vesna Marinković Stanković, potvrdila je novinarima naše redakcije da je bila upoznata sa peticijom kojom roditelji i polaznici traže da se u radionici zaposli master slikarka Zorana Jovanović i dodala da je začuđena što, reagujući na peticiju, direktorka Javne ustanove Narodni univerzitet, u okviru koje radionica funkcioniše, Gordana Dimitrijević, nije istakla sve njene uspehe, već činjenicu da je Jovanović u bliskim odnosima sa porodicom Stanković, odnosno, voditeljki je buduća snaja.

Podsećamo, roditelji polaznika Likovne radionice dostavili su direktorki NU Dimitrijević peticiju da se tu zaposli Jovanović, koja je u jednom periodu polaznicima bila voditeljka, pored aktuelne Marinković Stanković. Tvrde da je podigla kvalitet rada sa decom i da bi trebalo da bude stalno angažovana.

Dimitrijević je u izjavi za portal Slobodna reč rekla da Jovanović nije ikada bila u radnom odnosu, već na programu „Moja prva plata“, a potom na ugovoru o delu, kada je vodila ikonopisačke radionice, a da je, pored toga što je broj zaposlenih u JU Narodni univerzitet maksimalno popunjen, prepreka za angažovanje Jovanović i ta što je ona buduća snaja aktuelne voditeljke.

Reagujući na ove navode, Vesna Marinković Stanković u izjavi za naš portal kaže da je bila upoznata sa pripremanjem apela, ističe da je Jovanović masterirala primenjene umetnosti, kao i da je „posle nje jedina koja je taj fakultet završila u Beogradu“:

„Dva puta je dobila Dositejevu stipendiju za najbolje studente, a dobila je i nagradu Aleksandar Tomašević, za najbolji godišnji uspeh. Zorana je i dete radionice od 6. razreda osnove škole. Više puta je nagrađivana na izložbama. Polaznici su prepoznali sve to, jako im je prijala njena energija i rad sa njom“ – kaže ona.

Precizira da je Jovanović preko programa „Moja prva plata“ bila angažovana od decembra 2021. do semptembra 2022. godine, nakon čega „se naišlo na otpor“ kada je u pitanju njeno dalje angažovanje na tom radnom mestu.

„Obratili smo se opštinskom rukovodstvu i zahvaljujući njima Zorani je dat ugovor o delu koji je finansiran od strane opštine i koji je Zorana fantastično izvela. Reč je o dva kursa ikonopisa. Moram da istaknem da je ona pored držanja kurseva paralelno i sve vreme radila sa decom“ – dodaje Vesna Marinković Stanković.

„Niko ovde nije ilegalac“

Ističe da je Likovnoj radionici neophodan još jedan mentor, jer tamo trenutno ima 63 polaznika, što je cifra koja, po njenim rečima, „daleko premašuje mogućnosti jednog čoveka“. Međutim, prema zvaničnim podacima koje nam je dala direktorka, radionica ima 36 polaznika, a taj broj je zapravo broj aktivnih, potpisanih ugovora.

Marinković Stanković dodaje da je u izjavi za portal Slobodna reč direktorka navela „pogrešan broj polaznika“. 

„Navela je samo one polaznike koji su popunili ugovor, izostavljajući one koji trenutno popunjavaju ugovore i koji rade u radionici, a slabog su materijalnog stanja, pa su oslobođeni plaćanja“ – kaže ona.

Dodaje da je direktorka insistirala da na zakazan sastanak zbog peticije ne dođu oni koji ne plaćaju članarinu, nazivajući ih „ilegalcima“.

Kako kaže, Likovna radionica je drugi dom svim polaznicima i „nikada u njoj nisu bili niti će biti ilegalci“.

Jovanović u međuvremenu dobila posao u Javnoj ustanovi ŠAF

Podsećamo, direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević rekla je da je maksimalni broj zaposlenih po ugovoru popunjen, kao i da je Zorana Jovanović počela da radi u Školi animiranog filma, odnosno, „nije nezaposlena“. Dodala je da se „ne radi o školi i da ne postoji obaveza da se zaposli još neko u skladu sa brojem polaznika“.

Međutim, rekla je da će o peticiji obavestiti gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, jer on daje pisanu saglasnost na svako zapošljenje, kao i da je zakazala sastanak sa roditeljima koji imaju aktivne ugovore sa JU Narodni univerzitet.

Pročitajte više:

Direktorka u problemu: Roditelji traže da deci predaje buduća snaja voditeljke radionice

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -spot_img

Poslednji članci