fbpx
15 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Vlada Severne Makedonije planira da kupi 800.000 vakcina

Odabrani članci

FoNet
FoNet
Najstarija privatna novinska agencija u Srbiji sa nezavisnom uređivačkom politikom, osnovana u Beogradu februara 1994. godine.

SKOPLJE – Očekuje se da će vakcina za Kovid-19 stići krajem ove ili početkom sledeće godine, izjavio je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče, napominjući da će 20 odsto stanovništva biti vakcinisano sa dve doze, što znači da će Vlada morati da obezbedi oko 800 hiljada vakcina. Prema njegovim rečima, različite kompanije za vakcine imaju različite cene za jednu dozu.

Na primer, cena „Moderne“ za jednu vakcinu kreće se od 32 do 37 američkih dolara, a prodaje se u malim količinama. To znači da će za 800 hiljada doza zemlja morati da potroši 28 miliona dolara. Ali postoje farmaceutske kompanije koje nude cenu od četiri do 20 dolara, naveo je Filipče, prenosi 21TV.

Ako izračunamo prosečnu cenu od 10 dolara za jednu vakcinu, država će morati da potroši osam miliona dolara za potrebnu količinu, dodao je on. Filipče tvrdi da će građani u Makedoniji dobiti prvu vakcinu koja stigne na tržište i da će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici, zatim ljudi stariji od 65 godina, a potom i mladi sa hroničnim bolestima.

Vlada je preko EU obezbedila dodatne količine leka „Remedisivir“ koji se koristi za lečenje pacijenata sa korona virusom. Prema navodima Ministarstvu zdravlja, Evropska komisija je potpisala sporazum sa farmaceutskom kompanijom „Gilead“ o isporuci 500.000 doza ovog leka.

Prema podacima objavljenim u sredu poslepodne u Severnoj Makedoniji je registrovano rekordnih 445 novoobolelih u jednom danu, dok je devet pacijenata preminulo. I pored predviđanja daljeg rasta broja obolelih, zdravstvene vlasti ne planiraju uvođenje novih restriktivnih mera protiv širenja korona virusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -

Poslednji članci