fbpx
32.2 C
Vranje
sreda, 24.07.2024

Vranje dobilo 3D simbol ali ne u bojama grada

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Danas je nakon nekoliko nedelja izrade trodimenzionalni simbol sa natpisom imena grada izložen u Radničkoj ulici, pored poznate vranjske fabrike koja ga je izrađivala. Prema još uvek nepotvrđenim informacijama, iza novog 3D simbola stoji Javno komunalno preduzeće Komrad i biće postavljen u centru grada, kod zelene površine u blizini Pedagoškog fakulteta.

Međutim, iako je Vranje po prvi put 2013. godine zvanično dobilo reprezentativnu zastavu grada, autori 3D simbola su odabrali boje srpske zastave.

Novi 3D simbol Vranja; Foto: Slobodna reč

Na zvaničnoj, reprezentativnoj zastavi Vranja je Takovski krst, koji se nalazio na zastavi Miloša Obrenovića pod kojom je podignut Drugi srpski ustanak, kao aluzija na dinastiju Obrenovića za čije vladavine je Vranje oslobođeno od Osmanske vlasti. U tom kontekstu krst je simbol borbe za slobodu, a i podsećanje na Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog.

Zastava grada Vranja; Foto: Slobodna reč

Krst je i simbol hrišćanske civilizacije i u tom smislu simbol stradanja i vaskrsenja. Počasno mesto na zastavi, gornji levi kanton uz jarbol, je plave boje, čime se ponavlja osnovna boja iz grba Vranja i simbolika koju ta boja povlači. U tom polju se nalazi zlatno ocilo okrenuto prema jarbolu.

Takvo ocilo aluzija je na ćirilično slovo V kao početno slovo imena grada, a samim tim i grčko slovo β (vita, beta) kojim je prvi put zapisano i pomenuto ime grada. Ocilo je prepoznatljivi element srpske heraldike, a njegova forma takođe je preuzeta iz sadržaja državnog grba Srbije.

Pročitajte više:

Podela državnih zastava: Patriotizam, populizam i kršenje zakona?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklame -
- Reklame -spot_img

Poslednji članci