fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Za nedelju dana 6 preminulih u Vranju, u ATD se javilo 1.650 ljudi

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

VRANJE – Prema informacijama koje od 20. jula saopštava Grad Vranje na zvaničnom sajtu, u Anti-tuberkuloznom dispanzeru (ATD) koji je vranjska „kovid“ ambulanta, u poslednjih nedelju dana ukupno je pregledano 1.650 ljudi, od čega je 1.081 osoba došla na neku vrstu kontrolnog pregleda, a po prvi put se zbog nekog od simptoma infekcije virusom COVID-19 javilo 569 građana.

Za ovih nedelju dana bilo je samo tri obaveštenja o pristiglim rezultatima PCR testiranja, ali nije navedeno kada je bris pacijenata uzorkovan i poslat na testiranje u neku od referentnih laboratorija, kao ni da li su u pitanju novi slučajevi ili kontrolni uzorci. Prema tim podacima, u Vranju je od 20. jula do danas registrovano 42 uzoraka pozitivnih na virus COVID-19.

Sa druge strane, od 20. jula do danas je uzorkovano novih 430 briseva za PCR testiranje, ali rezultati još uvek nisu poznati.

Prosečan broj pregleda u „kovid“ ambulanti dnevno iznosi oko 235 pacijenata, dok je novih pregleda prosečno 80-ak dnevno. Ohrabruje činjenica da je duplo više kontrolnih nego prvih pregleda, ali prema poslednjim informacijama, svi trenutno hospitalizovani pacijenti u nekoj od četiri vranjske „kovid“ bolnice imaju bronhopneumoniju, na kiseoniku je 31 osoba, a nekoliko pacijenata je tokom poslednje sedmice prebačeno za KC Niš.

Pročitajte više: 178 hospitalizovanih u Vranju ima bronhopneumoniju

Od posledica zaražavanja virusom COVID-19, preminulo je šest Vranjanaca, a najviše smrtnih slučaja u jednom danu zabeleženo je u sredu, 22. jula, kada je preminulo troje.

Ipak relaksiranje mera i apelovanje

Pre tri dana je odlukom gradskog Kriznog štaba radno vreme ugostiteljskih objekata na području grada Vranja produženo do 23:00 sata za one lokale sa otvorenim baštama, a za objekte koji rade samo u zatvorenom, do 21:00 sat, o čemu je u programu RTV Vranje govorio gradonačelnik Slobodan Milenković ali i naglasio da „informacije sa terena kažu da se ne poštuju epidemiološke mere u svim tim objektima„.

Prema njegovim rečima, Vranje nema dovoljan broj inspektora i policajaca da može da kontroliše sve, ai da „represivno delovanje nije cilj“ već je cilj da svi budu odgovorni i samosvesni zbog „gorkog“ iskustva poslednja dva meseca.

„Ovaj talas je bio dosta agresivan i zato molim naše sugrađane, naročito mlade ljude, da kada su u ugostiteljskim objektima vode računa, drže distancu, nose maske“ – rekao je Milenković za RTV Vranje.

Takođe je najavio „sukcesivno i postepeno“ otvaranje zelenih pijaca u Vranju koje su i proteklog vikenda bile zatvorene, kao i mogućnost razređivanja pijačnih tezgi kako bi se stvorio veći prostor za cirkulaciju ljudi i poštovala fizička distanca.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci