fbpx
20 C
Vranje
sreda, 22.05.2024

Država za zdravstvo godišnje izdvaja 5 puta manje od troška za 100 evra punoletnima

Odabrani članci

Slobodna reč
Slobodna reč
Društveno angažovan, objektivan i nezavisan nacionalni portal sa sedištem u Vranju.

BEOGRAD – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je u razgovoru za portal Nova S govorio o troškovima države za isplatu 100 evra pomoći svakom punoletnom građaninu navodeći da je Vlada Srbije dala pet puta više sredstava za, kako je nazvao „tu ekonomski i socijalno promašenu meru“ od prosečnih godišnjih investicija u zdravstveni sistem Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbiju na jesen očekuje recesija, a Fiskalni savet očekuje pad bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini od tri odsto, uz smanjenje broja zaposlenih za 30.000 do 50.000 ljudi.

Takođe, prema njihovim procenama će najveći deo privrede odnosno većina industrije: saobraćaj, turizam, ugostiteljstvo i različite usluge imati „relativno dubok pad“ dok neki sektori poput poput poljoprivrede, prehrambene industrije, telekomunikacija ne bi trebalo da uopšte imaju pad, ili će taj pad ako se desi biti minimalan. Dodaje da će pojedini delovi privrede najverovatnije će u 2020. imati i solidan rast – poput farmaceutske industrije i proizvodnje kućne hemije.

„Pošto je Srbija među siromašnijim evropskim zemljama s većim učešćem u privredi egzistencijalnih delatnosti koje neće imati pad, poljoprivreda i prehrambena industrija, i nemamo izlaz na more, pad BDP-a će biti osetno manji nego u većini drugih evropskih zemalja.“ – rekao je Petrović.

Prokomentarisao je i davanje po 100 evra svim punoletnim građanima, što je Fiskalni savet od početka kritikovao, navodeći da je 600 miliona evra koliko je ova mera koštala državu, moglo da pokrije godišnje isplate za najmanje 500.000 ljudi koji primaju neku vrstu socijalne pomoći ili godinu dana naknada za nezaposlenost za preko 200.000 ljudi, kao i da su ovim sredstvima „mogla da se naprave čuda u socijalnoj politici“.

„Da ne pominjem da su godišnje investicije države u zdravstvo u prethodne tri godine bile 100-150 miliona evra. Znači Vlada je tokom zdravstvene krize jednokratno dala pet puta više sredstava za ekonomski i socijalno promašenu meru od prosečnih godišnjih investicija u zdravstvo.“ – zaključuje Petrović.

Pročitajte više:

Fiskalni savet i 100 evra – Država je bez novca, građani će vraćati dug

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.
Instalirajte mobilnu aplikaciju sa Google Play ili App Store.

IZVORNova S
- Reklama -
- Reklama -

Poslednji članci